Anchor Porter • Beproeving #31 • Bierathlon.nl
612
post-template-default,single,single-post,postid-612,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Anchor Porter • Beproeving #31

beproeving-31-anchor-porter

Ahoy landrotten! Ik kreeg voor mijn verjaardag, welke inmiddels alweer bijna een maand geleden was, een hoop biertjes cadeau. Twee trouwe vrienden en bovendien ook trouwe stemmers op de piratenpartij kwamen binnen met de ‘Anchor Porter’: een pot bier met hoge verwachtingen. Met zijn klassieke zeemansuiterlijk (lees: met een hoop ankers en vergeeld papier) ziet het flesje eruit alsof het diende als een heus kapiteinsontbijt. Dus ik…


Nee grapje. Ik besloot om de werkdag te beginnen met een minder alcoholisch kapiteinsontbijt, zodat ik op de erop volgende avond met volle teugen kon genieten van de Anchor Porter. Ik zal alvast verklappen dat dit absoluut geen afbreuk heeft gedaan aan mijn smaakbeleving. In tegendeel.

Geen piraat, wel traditioneel.

Maar eerst even terug naar dat vermoedelijke piratenleven van de Anchor Porter. Om de stamboom van Anchor Porter te achterhalen, reisde ik af naar de website van de Anchor Steam Brewery. Wat blijkt: Anchor Porter is eigenlijk nog niet zo oud. In 1972 werd het bier voor het eerst gebrouwen in hometown San Fransisco. Wél blijkt dat de vroegere traditionele porters een grote inspiratiebron waren voor deze moderne klassieker.

Nog maar een stapje terug dan. Want het type bier genaamd porter komt oorspronkelijk uit Londen. Porters herken je doordat ze gemaakt zijn van kwalitatieve hoppen en bruine (dus wat intenser gebrande) mout. Naast de klassieke porter, bestonden vroeger ook andere type porters, zoals double porters en stout porters. Dit laatste type heeft in de tussentijd zoveel aandacht gehad dat het woord ‘porter’ is weggevallen. Tegenwoordig worden zij in een aparte categorie gezet: namelijk de stoutbieren.

Maar de Anchor Porter is geen stout

De Anchor Porter is één van de overlevenden die wel nog de naam ‘porter’ draagt. Dit zeg ik, omdat ik nog maar weinig officiële porters in mijn leven heb gezien of gedronken. Ten eerste omdat dit type in mijn vaderland gewoon als ‘bruin bier’ wordt beschouwd. Want het is bruin. Ten tweede dat ik niet zo vaak in Engeland, of laat staan in Amerika, bier drink.

Ik was echter vanaf het eerste moment onder de indruk van deze alcoholische versnapering. Want eigenlijk is de Anchor Porter gewoon de ideale schoonzoon. Maar dan in biervorm. Volg je het nog? Dit komt omdat het alcoholpercentage van deze Amerikaanse gentleman niet eens zo hoog is. Met 5,6% is de Anchor Porter amper sterker dan een Hollandse pinteman. Maar wanneer je dan de smaak ervaart: Holy moly. Die mag wel vaker over de vloer komen.

Vet lekker dit

Eigenlijk hoef ik geen heel verhaal meer te vertellen om jullie te overtuigen van dit bier. Alleen de eigenschappen zijn al genoeg. Bij dezen mijn argumenten om kratten, al dan niet fusten Anchor Porter in te slaan:
– De Anchor Porter is een superlekker zoet Amerikaans biertje
– De smaak: suikerstroop meets koffie en choco. Do I need to say more?
– Licht rokerig
– Drinkt lekker door
– Door zijn alcoholpercentage heeft ‘ie een erg lage drempel.

beoordeling-9

P.S. Geert is door alle biertjes de tel kwijtgeraakt, daarom krijgen jullie nu pas beproeving 31 te zien.