Barley Bird • Beproeving #88 • Bierathlon.nl
2341
post-template-default,single,single-post,postid-2341,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Barley Bird • Beproeving #88


Bird Brewery vliegt dit jaar het hele land door! Met hun Bird Collab Tour maken ze elke maand een tussenstop in één van onze provincies om samen met een brouwerij van die provincie een nieuw bier te brouwen. 12 maanden, 12 provincies, 12 bieren. Kleine batches die onder andere te koop zijn bij bier-speciaalzaken. Ook onze eigen Brabant is aan de beurt geweest, waar brouwerij Frontaal uit Breda de uitverkorene. Samen hebben ze besloten de Barley Bird te maken. Laten we dit biertje snel met een vogelvlucht beproeven!

Barley Wine

Barley wine, of gerstewijn, is een biertype die wat minder bekend is in Nederland en België. Het komt origineel uit Engeland en is later ook in Amerika in de smaak gevallen. In Engeland en Amerika vonden ze de naam barley wine goed klinken. In nederland en België staat het biertype beter bekend als Quadrupel. Jazeker, is hetzelfde biertype. Maar waarom zouden ze nou speciaal voor Noord-Brabant een barley wine brouwen? Zou het zijn omdat wij bourgondiërs alleen tevreden zijn met het meest smaakvolle bier? Omdat wij het dichts bij Frankrijk liggen? Of misschien omdat het kan, of omdat Brouwerij Frontier gewoon zin had om een fancy quadrupel te brouwen? Niet te lang over nadenken Geert. Doe maar snel je biertje drinken.

De Beproeving

Eenmaal ingeschonken ziet het eruit als een onschuldig amber bier. Maar zodra het aroma je neusgaten invliegt kom je erachter dat je met een ander kaliber bier te maken hebt. zoet en fruitige geuren stijgen op uit het bier. En dit komt ook in de smaak terug in de vorm van kandijsuiker, karamel en donker fruit. Maar wacht, er is meer! Deze barley bird is ook nog eens verrassend bitter en smaken van mout komen terug in de body. Dit maakt het algeheel een frisse en spannende quadrupel. Maar is niet echt geschikt als je een zwaar bruin bier verwacht. Hij is wel uitermate geschikt om rustig van te genieten bij een houtvuurtje, of op een grasveldje. Misschien wel tussen de vogels.