Black Flag • Beproeving #76 • Bierathlon.nl
1827
post-template-default,single,single-post,postid-1827,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Black Flag • Beproeving #76


Set sails for an adventure of flavor. Ahrrrrr, enjoy this black beauty! Is een quote van het etiket van dit piraten biertje. Hij vaart onder de naam: ‘Black Flag’ en valt onder de categorie Cascadian Dark Ale. Maar het was hoog tijd om dit biertje op te drinken. Alle andere biertjes in de koelkast stonden namelijk van angst met een grote boog om hem heen, waarschijnlijk had hij zijn zwaard getrokken om dat ene blondje te beschermen. Om de vrede te bewaren waren we genoodzaakt de Black Flag te onthoofden en de inhoud in een mooi glas te gieten. Het resultaat was een biertje zo zwart als de baard van Kapitein Zwartbaard!

Stuurboord, bakboord of overboord?

Brouwerij Oproer uit utrecht is de kapitein van deze Black Flag. Ondanks dat het biertje vernoemd is naar een tijd lang geleden, met piraten en piratenschepen, heeft Brouwerij Oproer toch een modern tintje aan dit biertje gegeven. Black Flag is namelijk een hybrid van een Stout en een IPA! En zo smaakt hij ook! Hoewel een Stout toch al wel erg oud is en de IPA ook iets met scheepvaart in de 18e/19e eeuw te maken heeft is de combinatie tussen die twee vrij uniek. Het is een beetje verglijkbaar met een black IPA maar toch net wat anders.

De Beproeving

Eenmaal ingeschonken in een mooi tulpvormig glas met een stevige voet kwam op dit zwarte goedje een mooie roomkleurige kraag. Maar laat je niet misleiden door de zwarte kleur. Hoewel het smaakpallet begint met smaken die toch wel passen bij de kleur. Zoet en licht gebrand, opgevuld met smaken van room en vanille. Herkenbaar, en iets wat niet echt bij een black IPA voorkomt. Maar al snel komen de bitters en hoppigheid van de IPA kant van het biertje. Deze blijven tot in de nasmaak. Black Flag is een apart biertje, een leuke twist op oude bekenden en zeker een aanrader om eens te proberen.