Blauwe Bijl • Beproeving #90 • Bierathlon.nl
2378
post-template-default,single,single-post,postid-2378,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Blauwe Bijl • Beproeving #90


Iedereen heeft wel een biertje in zijn koelkast liggen waarvan men niet meer precies weet waar die nou vandaan komt. Misschien ooit gekregen als cadeautje? Ooit op een blauwe maandag meegenomen uit de bierschuur? Of bij een tijdelijke actie van de supermarkt? Dat ene biertje wat er al zó lang ligt dat je begint te twijfelen of hij wel van jou is. In mijn geval was het de Blauwe Bijl van Brouwerij De Leckere. Een brouwer waar we al een klein beetje mee bekend zijn. Maar zou dit biertje ook inslaan als een bijl?

hedendaagsche genieter

Het etiket is niet echt duidelijk, je moet even zoeken om alle info te vinden. Maar De Leckere houdt ze wel erg constant. Het bekende Kruis staat op al hun bieren en zijn daarom makkelijk te herkennen. Ondanks de oud-nederlandsche naam is de brouwerij nog niet zo oud (1997) en richten zich op de hedendaagse genieter. Tof! Kom maar op! Dit karakteristiek amberkleurig bier, royaal van samenstelling, beloofd rijke zoete smaken met een lekker bittertje in de afdronk. Dit barley biertje lijkt een beetje op het grote broertje van De Leckere Willibrord, die we al eens op Bierathlon hebben gezet. Hier waren we redelijk tevreden over, eens kijken of deze beter bevalt! Met 10% alcohol moet je hem rustig aan drinken, anders slaat hij echt in als een bijl.

De Beproeving

De eerste indruk van dit bier is: Zoet en neigt naar dubbel/quadrupel. Iets wat je misschien niet verwacht als je dit koperkleurig bier in je glas hebt zitten. Het zoete van donkerrood fruit komt samen met een zuurtje wat prima in balans is. Geen van beide is te heftig. Na je smaakpapillen ingedronken te hebben komen de bitters voor de afterparty op je tong. Complex is hij wel, met goede gebalanceerde smaken. Dit smaakt zeker naar meer en maakt me nieuwsgierig naar wat ze met een goede blond kunnen doen! Aangezien dit soort bier niet echt mijn favoriet is. Ondanks het alcoholpercentage is het bier redelijk soepel weg te drinken. En ik denk dat het stiekem ook een goed bier is om een paar jaar te laten rijpen. Zouden ze hem ook in grote flessen verkopen?