Bruut Saison • Beproeving #104 • Bierathlon.nl
2989
post-template-default,single,single-post,postid-2989,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Bruut Saison • Beproeving #104

Wat wordt de biertrend deze zomer? Het Saison is pas net begonnen en toch zijn brouwerijen, kroegen en wij er al een tijdje mee bezig. Spannend, want nu is het moment dat nieuwe biertjes op de markt komen. Wordt het Saisons, terugkeer van witbier of zal Session IPA’s deze keer inslaan? Wij gaan jullie in ieder geval helpen met wat aanraders en/of afraders. Zodat je ook in de zomer Bierathlon kan raadplegen voor bierige adviezen. Onze ondekkingstocht begint bij de eerste categorie: Saison. De Bruut Saison.

Funky Gist

Een typische Saison heeft de volgende kenmerken: Fris, fruitig, klein beetje kruidig, hoppig en tussen de 5% en 6,5% in alcoholpercentage. Zodat men na het drinken van een Saison op het terras nog rustig op het fietsje naar het volgende terras kan. Ingredienten zoals citrus, gember en koriander zijn veel voorkomend in deze biersoort. verkoelend en dorstlessend op een zonnige dag. Goed te combineren met eten dus ook lekker bij een BBQ. Bruut Saison geeft daar nog eens een twist aan. Zij voegen zoals ze het zelf noemen ‘Funky gist’ toe om de smaak te bevorderen. Ik kon niet achterhalen wat er dan zo funky aan was, en wat het doet met de smaak.

De beproeving

Maar dan de beproeving. Is Saison de nieuwe zomertrend? Bruut Saison komt in de opdronk meteen over als droog, bitter en hoppig, wat niet uitzonderlijk is voor een Saison. De Bruut Saison heeft een fris karakter door de twee soorten hop die ze hebben toegevoegd met dry hopping. Tot zover goed. Maar op de nasmaak komen smaken van citroen naar voren. Ook dit bengt frisheid met zich mee, maar daarbij een merkbaar zuurtje. Gelukkig had ik er een bakje borrelnootjes bij staan om het zuurtje de kop in te drukken want dat beviel me niet echt. Mocht je dat niet erg vinden is Seison misschien het ideale zomerbiertje, maar voor de massa zouden wij deze niet aanraden. Onze zoektocht naar de biertrend komende zomer gaat verder.