Columbus • Beproeving #62 • Bierathlon.nl
1243
post-template-default,single,single-post,postid-1243,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Columbus • Beproeving #62


Columbus is aan de ene kant een mysterieus bier, en aan de andere kant super duidelijk! Zou de inspiratie voor dit biertje afkomen van de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus? Of Bartholomeus, kaartenmaker en broertje van? Misschien is het wel afkomstig uit een van het dozijn steden die Columbus heten in Amerika? Of de Italiaanse fiets-frame-buizen fabrikant? Of toch de hopvariëteit Columbus, die wordt gebruikt onder bierbrouwers voor zijn bittereigenschappen. Geen idee… Wat dan weer super duidelijk is aan dit Amber biertje van Brouwerij ‘t IJ, is zijn smaak. Kruidig en complex luidt het etiket. Dat is wel een goede samenvatting, maar nu het uitgebreide verhaal.

Ontdekkingsreis

Maar wat ik wel kan vertellen is dat de week dat ik dit biertje ontdekte, een hele ontdekkingstocht voor mijzelf was. Iets met vrijwilligerswerk, avontuurlijke dingen organiseren en begeleiden. Klimmen, zwemmen, blote voeten paden. Af en toe rondspringen in een nar-outfit in het Koningkrijk. De moord van de Jager oplossen (het was de jonkvrouw). Kortom: een hoop leuke en nieuwe dingen meemaken. En na een actieve dag, een Columbus van Brouwerij ‘t IJ beproeven. T’is hard werken, maar genieten!

Kruidig en complex

Goed, Kruidig en complex dus, ik jullie het uitgebreide verhaal hierover belooft. Dus bij deze. Het biertje is roodkleurig, en dat is te verklaren door de toets fruit op de zoete opdronk. iets met aardbei of framboos. Hoewel dit niet echt een favoriet is van mij is het niet storend. De kern van de Columbus wordt gelijkmatig opgevolgd na de opdronk en bestaat voor namelijk uit goede moutige en subtiele kruidige smaken. Dit geeft net een pittig randje aan het bier. Dat pittige karakter wordt opgevolgd door de dosis bitterheid in de kern en nasmaak, die ervoor zorgt dat het achter in je keel aangenaam blijft doorprikkelen. Mijn eindoordeel heb ik geveld op een 6! Maar ik denk dat als deze smaken je beter liggen het biertje makkelijk een 8 of 9 kan scoren.