François Grand Cru • Beproeving #74 • Bierathlon.nl
1895
post-template-default,single,single-post,postid-1895,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

François Grand Cru • Beproeving #74


De biercultuur in Nederland is nog steeds elke dag aan het uitbreiden. Steeds meer brouwerijen komen met steeds meer verschillende bieren op de markt en dat vinden wij zeker een pluspunt. Ook in de maatschappij krijgt speciaalbier steeds meer strepen en wordt het meer geaccepteerd: Speciaalbier is hip en wijn bij je kerstdiner is passé. Dat merkte we wel tijdens de lancering François Grand Cru in Nederland en van BierCulinair. Daar lieten ze zien dat genieten van speciaalbier en lekker eten hand in hand gaan. Bierathlon mocht daarbij aanwezig zijn en het bier voor het eerst ontmoeten.

François

Wat zou jij doen als je zelf een biernaam mocht uitkiezen? Dan vernoem je het toch naar jezelf! Dat dacht Belgisch sommelier François Huysmans ook, samen met o.a. meesterbrouwer Marc Knops en Patrick van Gompel ontwikkelde zij François Grand Cru. Hun doel: een bijzonder bier maken en deze te combineren met culinaire gerechten. In Nederland werd er gauw een samenwerking gevonden met, jawel, de  familie François. Zij hebben gezorgd voor de distributie van het bier in Nederland en hebben passende culinaire gerechten ontwikkeld voor het platform BierCulinair.

Het evenement werd gehouden in Eindhoven, lekker dichtbij voor ons! Na een onthaal door de familie François werd ons meteen een stoofvleesbitterbal aangeboden, gestoofd in François Grand Cru. Er werd een praatje gehouden over de oorsprong van François Grand Cru en over de mensen die daarbij betrokken zijn. Daarna was het tijd om te proeven!

De Beproeving

François straalt meteen glans uit! Gepresenteerd in een mini-prosecco fles en een wijnglas is het zeker een drank die je naast je kerstdiner kan zetten. Het bier is goudblond en een beetje troebel van kleur, gefineerd met een glorieuze schuimkraag. In de geur kun je ruiken dat er royaal gebruik van gist is gemaakt en net zoals champagne is het bier erg koolzuurhoudend.

Volle smaken van hop en bitter nemen de hoofdtoon in dit bier, maar gaan samen met een beetje kruidig (koriander, wat we trots goed hadden geraden ) en zoet. Wat uniek is aan dit bier, is dat het gebrouwen is met 4 soorten hop en 4 soorten gist. Dat zorgt ervoor dat het een complexe smaak geeft. Ondanks dat is de François Grand Cru toch vrij toegankelijk. De lange bittere nasmaak blijft nog even doorbruisen in je gehemelte zodat je nóg langer kan genieten van het bier. Samenvattend is de François Grand Cru een prestigieus bier, dat vertrouwd lijkt maar toch uniek is in zijn soort.