Grand Prestige 2012 • Beproeving #100 • Bierathlon.nl
2850
post-template-default,single,single-post,postid-2850,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Grand Prestige 2012 • Beproeving #100

Wooohooo! met deze beproeving staat onze bierlijst op maarliefst 100 beproevingen. Een mijlpaal voor Bierathlon en voor onze persoonlijke biergeschiedenis. In die tijd hebben wij te gekke avonturen beleefd die we aan de oprichting van Bierathlon te danken hebben. We zijn op exclusieve bier launches geweest, festivals, hebben enorm veel bier-aanbevelingen gedaan en zijn in al die tijd ook nog eens wijzer geworden met een bier opleiding. Redenen genoeg om dit te vieren met een speciaalbiertje, een errug speciaal biertje. Deze Grand Prestige uit 2012 van onze vrienden van Hertog Jan hebben we speciaal voor deze gelegenheid open getrokken!

De Brouwerij achter de Grand Prestige

Hertog Jan is natuurlijk in Nederland wereldberoemd. De Hertog Jan Brouwerij in Arcen is een aanrader om eens te bezoeken. Hier kun je bekijken waar meesterbrouwer Gerard en de rest de Hertog Jan speciaalbieren brouwen, bewaren en bottelen. Een paar keer per jaar houden ze een open dag wat zeker de moeite waard is. Naast hun sublieme pils, die ze niet in Arcen brouwen maar in Dommelen, hebben ze een klassieke line-up aan speciaalbieren: Bock, Dubbel, Tripel en een Quadrupel (Grand Prestige) en verrassende andere speciaalbieren zoals onder andere de Enkel, Bastaard en Weizen. Maar de Hertog Jan Grand Prestige is toch wel de uitblinker van de groep. Een Quadrupel die bijna een eigen categorie mag krijgen. Lekker om voor een vrij weekend in huis te halen en op de bank van te genieten. Maar bekend om te laten liggen. Elk persoon die bier laat rijpen heeft er minstens één Grand Prestige tussen liggen om later van te genieten. Om open te maken bij een speciale gebeurtenis. Maar wat zeker is: het openen van een gerijpte Grand Prestige is een speciale gebeurtenis an sich.

It’s got to beeee

Bij de eerste slok zijn verrassend genoeg bekende smaken van Hertog Jan Grand Prestige te herkennen. Voor een bier wat lang in het schap heeft gelegen zit er nog best wat pit in de opdronk. Een wrang randje met smaken van rood fruit en een klein zuurtje is aanwezig, wat zorgt voor een wijn-achtige drinkervaring. In de opdronk zijn de smaken als gevolg van de rijping het beste te proeven. Dan dalen de smaken in en maken plaats voor typische quadrupel-smaken. De vier verschillende mouten die bij het brouwproces gebruikt zijn komen hier het zwaarst terug. Afgesloten met een nog best hevig bittertje in de nasmaak. “It’s got to be perfect”