Westvleteren XII • Beproeving #72 • Bierathlon.nl
1279
post-template-default,single,single-post,postid-1279,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Westvleteren XII • Beproeving #72

Westvleteren: het bier der bieren. Meerdere malen uitgeroepen tot beste bier van de wereld. Moeten we hier als Bierathlon ons wel aan wagen? Gaat dit ons petje te boven? Wat is de waarde van ons, als nimmele beproever, tegenover dit wereldberoemde bier?.. Dit bedacht ik pas nadat ik (met misschien wel wat biertjes op) de afspraak met een fan had gemaakt om Westvleteren te drinken. De fan had nog een Westvleteren 12 van 4 jaar oud liggen en bood aan deze samen op te drinken, ik zou daarentegen twee nieuwe Westvleteren 12 meenemen. Dus als antwoord op alle vragen: Natuurlijk gaan wij de uitdaging aan! Bij deze dopen we Westvleteren 12 tot een beproeving der beproevingen!

Westvleteren & De Biertelefoon

Westvleteren 12 is een Quadrupel trappistenbier. En dat is op zich al best bijzonder. Je moet aan een aantal strenge regels voldoen wil je het “Authentic Trappist Product” stempel krijgen. Bij dit soort bieren is altijd een kloostergemeenschap (lees: monniken) betrokken die bepalen hoe de zaakjes geregeld worden en hoe het bier gebrouwen wordt. Deze mensen houden een levensstijl aan die honderden jaren oud is. Ook moet het grootste deel van de opbrengst gebruikt worden voor levensonderhoud van de monniken en onderhoud van het klooster.

Van de 12! trappistenbieren op de wereld is Westvleteren er een die er met kop en schouder bovenuit steekt. In tegenstelling tot verschillende trappistenbieren die in de supermarkt of slijterij te vinden zijn, is Westvleteren wat zeldzamer. Allereerst omdat ze een beperkte hoeveelheid brouwen. Ten tweede omdat het bier alleen te verkrijgen is binnen de muren van de abdij en officieus verboden is voor doorverkoop. “Maar Geert, bij de bierschuur hadden ze hem vorig jaar voor €15”. Ja, Die bierschuur heeft dus naar Westvleteren gebeld. Twee kratten Westvleteren besteld (dat is het maximum) en zijn kenteken doorgegeven aan de desbetreffende monnik in verkoopdienst. Vervolgens een datum en tijd gekregen waarop hij zijn bier kan ophalen. Naar west-België gereden met die auto het opgehaald. Niet voor niets dat ze zo duur zijn en dankjewel bierschuur in Poppel om dat voor mij te doen 🙂

De Beproeving der beproevingen

Oef, en dan is het eindelijk zover: De beproeving. Een rustig plekje uitgezocht en wat mooie glazen gepakt. Westvleteren netjes een half uurtje van tevoren uit de koelkast gehaald om het op temperatuur te brengen. Voor de grap hadden we er nog een St. Bernardus Abt 12 erbij gepakt. Onze beproeving over de St. Bernardus Tripel vertelt waarom. Rustig aan inschenken en daar stond het donkerbruine goedje dan. Beginnen bij de Abt 12. Prima quadrupeltje, lekker fruitig, goede body. Dan een slok van de Westvleteren: WOOOO wat een smaakbeleving. Een body² vergeleken Abt 12, met stevige en complexe fruitige smaken die de hoofdtoon voeren. Het pallet aan fruit bestaat uit rozijnen en ander donkerrood fruit. Matig moutig en bevat smaken van hout en noten. Samen met een zuur randje en een droge afdronk is dit biertje perfect in smaakbalans, complex en verbazingwekkend bij elke slok. Zeker een unieke ervaring om dit biertje eens te proberen.

Oke, Abt 12 aan de kant zetten, die wil je niet meer, en dan de Westvleteren van 4 jaar oud. In deze tijd heeft de nagisting zijn werk gedaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de zure en impulsieve smaken plaats gemaakt hebben voor een neutrale maar veel stevigere zoete en nootachtige smaak. Smaken die je doen denken aan toffee, karamel en basterdsuiker. Het koolzuur is uiteraard minder en de textuur is wat stroperiger. Minder complex maar nog steeds aangenaam en bijzonder.