Zundert 10 • Beproeving #95 • Bierathlon.nl
2477
post-template-default,single,single-post,postid-2477,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Zundert 10 • Beproeving #95

Dames en heren, we zijn hier bij elkaar gekomen om een nieuw lid in ons midden te verwelkomen. Onze club stijgt daarmee van 44 naar 45 leden. Onze nieuwkomer en zijn ouders zijn al bekend met onze club en onze regels, zijn kleine broertje zit namelijk al een jaartje of 5 in onze club. Dus daarmee heeft hij al wat aansluiting en kent hij al sommige van ons. Ik zou zeggen, wees een beetje aardig tegen hem. Vraag hem mee als je ergens naartoe gaat, en vraag als je iets wil weten over ons nieuwe lid. Ik weet zeker dat, als jullie hem leren kennen, hij goed in de groep valt. Ik zal hem er even bijhalen. Dames en heren: Zundert 10!

Verfijnen en vernieuwen

De Quadrupel van Trappistenbrouwerij de Kieviet uit ons eigen Zundert is gelanceerd: Zundert 10! Brouwerij de Kieviet heeft jarenlang alleen de Zundert 8 beschikbaar en kregen daarom veel vragen om nog een tweede biertje te vragen. Ze hebben er toen om gekozen om te wachten, om op de Zundert 8 te concentreren. Maar nu de Zundert 8 een vaste waarde is geworden in het Nederlandse bierlanschap, was het tijd voor vernieuwing. Wij van Bierathlon vonden het interessant om dit biertje is flink aan de tand te voelen. Het slagveld werd gekozen en de biertjes waartegen Zundert 10 zich moesten bewijzen was onder andere de beruchte St. Bernardus Abt 12.

Let the Beer-battle begin

Het inschenken van de Zundert 10 verliep niet heel soepel. Veel koolzuur maakte het moeilijk om een mooie schuimkraag op dit donkerbruin biertje te geven. Het leek wel alsof hij een schuimparty in z’n eentje aan het houden was. Versus de St. Bernardus Abt 12 komen er veel smaken overeen. Geroosterd mout, karamel en rood fruit. De Zundert 10 schiet een beetje te kort in de smaak van de body. Maar heeft meer spanning in de nasmaak, waarbij meer moutsmaken vrijkomen. De Zundert 10 is iets meer kruidig en bevat meer hopbitters. De twee biertjes zijn aan elkaar gewaagd, het is een beetje geven en nemen qua smaak. Maar de Zundert 10 weet zich stand te houden!