Babylone • Beproeving #60 • Bierathlon.nl
1231
post-template-default,single,single-post,postid-1231,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Babylone • Beproeving #60


Ze zeggen wel eens dat een biertje gelijk staat aan twee sneetjes bruine boterhammen! Er zit tenslotte gerst in, een soort graan, en graan zit ook in brood! Wat betreft energie zal het aantal kilocalorieën ook vast overeen komen als je lang genoeg op het internet zoekt. Maar het dichtste bij kom je denk ik toch met de Babylone van Brussels Beer Project. Dit bier is namelijk gebrouwen MET brood. Jazeker, Brussels Beer Project heeft gewoon tijdens het brouwen die twee sneeën in het bier gepleurd! Weet je in ieder geval zeker dat het klopt.

Back to the Future!

De echte rede waarom ze dat gedaan hebben is natuurlijk om een oude manier van brouwen weer in een nieuw jasje te steken. 7000 jaar geleden gebruikte de Babyloniërs ook al broden om een voorloper van bier te brouwen. Nu doet Brussels Bier Project het ook, maar dan op hun eigen manier met hun eigen draai eraan. Babylone is verder ook niet echt in een categorie te duwen. De fles luid: Bread bitter, maar Untappd stopt het in: Extra Special/Strong Bitter. Andere bronnen hebben het weer over Premium Bitter. Naja, hij zal wel bitter zijn dan.. Maar klinkt allemaal mysterieus en interessant! Snel open maken dus!

De beproeving

Bij het inschenken valt al meteen op dat het bier een stuk donkerder is (komt door de bruine boterhammen natuurlijk), met een nette schuimkraag erop. Maar bij de eerste slok worden alle vooroordelen over het bier overhoop geschopt. Babylone smaakt niet moutig, wat ik opzich wel fijn vindt. Omdat het gebrouwen is met brood had ik wel overwogen dat het een zwaar moutig bier kon zijn. Maar verrassend genoeg smaakt het bier bitter, kruidig en hoppig! De smaak van brood/gerst/graan is licht aanwezig en zorgt voor een aangenaam zoetig karakter. Maar wordt overdonderd door bitter en smaken van frisse citrus en fruitige hoppen. Een toegevoegd kruidige tint zorgt ervoor dat Babylone een stevig smaak-karakter heeft.