Hertog Jan Enkel • Beproeving #84 • Bierathlon.nl
2176
post-template-default,single,single-post,postid-2176,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Hertog Jan Enkel • Beproeving #84


De brouwers van Hertog Jan brouwen al jaren een Tripel en een Dubbel. Maar sinds kort is aan deze klassieke line-up een speler toegevoegd: Hertog Jan Enkel. “Lekker toegankelijk speciaalbier. Blond, fris en licht hoppig” luidt het etiket. Geinspireerd op zogenaamde ‘Enkele’ bieren die gebrouwen werden in de middeleeuwen. Dit zijn lichtere bieren met een enkele hoeveelheid mout per brouwsel. Hertog Jan heeft daar zijn eigen draai aan gegeven om zichzelf klaar te maken voor de zomer!

X

In de middeleeuwen markeerde ze verschillende vaten bier met kruizen. Een kruis gaf een ‘Enkel’ bier aan. Twee kruizen betekende tweemaal zoveel mout in het bier, dit bier werd een ‘Dubbel’ genoemd. De Tripel werd gekenmerkt door drie kruizen. Ingenieus voor die tijd natuurlijk, zo’n systeem zou tegenwoordig eigenlijk ook prima werken. Heeeee. De Hertog Jan Enkel is op de dop gemarkeerd met een kruis! Als we vervolgens verder op de fles gaan kijken zien we dat Enkel na het brouwen is drooggehopt met Mistral en Ella hop. Dat betekend dat na het lageren van het bier grote theezakken met hop in de tanks zijn gegooid om vervolgens een tijdje te laten trekken. Dit zou voor frisse, rijke en exotische aroma’s moeten zorgen. Verder zien we nog dat het bier 4,5% alcohol bevat, waarmee het rechtstreeks in het straatje van pils valt. Ik ben benieuwd!

De beproeving

Wat meteen opvalt is dat Hertog Jan net zo goudeerlijk is als de kleur van het bier. Dit bier is inderdaad erg fris en bevat aanwezige bitter en hopsmaken, wat zorgt voor een stevige body. Een body die ook weer snel wegzakt, waardoor je nog meer snakt naar de volgende slok. Citrus smaken en bloemige aroma’s komen ook nog even door in het hoogtepunt. Dit bier is niet zo zeer geschikt als speciaalbier om op het terras lekker een half uurtje van te genieten. Maar de Enkel is een zeer goede zomerveranger voor pils! Bij de BBQ, als voorganger van een steviger bier of gewoon even lekker tussendoor! Kan ik hem ook per krat bestellen?