Gouden Carolus Indulgence 2017 - Botanik • Beproeving #81 • Bierathlon.nl
2091
post-template-default,single,single-post,postid-2091,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Gouden Carolus Indulgence 2017 – Botanik • Beproeving #81


Een tijdje geleden was Bierathlon op bezoek bij Brouwerij het Anker in Mechelen! De brouwerij van Gouden Carolus, Maneblusser, lucifer en meer. Deze brouwerij was vroeger verantwoordelijk voor het brouwen van pils voor Mechelen. Maar toen de concurrentie steeds heviger werd, moest het Anker een andere weg in slaan om het hoofd boven water te houden. Bijna 150 jaar geleden werd er daarom besloten om speciale bieren te brouwen. Nu zijn we daar uiteraard zeer dankbaar voor! Want door al deze ervaring in hun huidige bieren, brouwen ze stuk voor stuk puike bieren moet ik eerlijk toegeven. In de Gouden Carolus classic en tripel proef je verfijnde smaken. Zelfs door de wat meer toegankelijke maneblusser blond werd ik positief verrast op een terrasje in de zon op de Grote Markt in Mechelen. Maar voor deze beproeving hebben we een nóg specialer speciaalbier klaarstaan: De Gouden Carolus Indulgence Botanik

Indulgence Botanik Smaakexpressie

Ja, de Gouden Carolus Classic en Tripel zijn dus zeer aan te raden. Maar voor het Indulgence label gaat Gouden Carolus nog een paar stapjes verder. Hierbij wordt vaak een luxe bier van Gouden Carolus als basis gepakt, en daar een twist aangegeven door het toevoegen van extra smaakelementen. Dit doet Gouden Carolus vanaf 2015 één keer per jaar en wordt als limited edition op de markt gezet. De eerste Indulgence editie was een Whisky Infused. In 2016 hebben ze een luxe bier versneden met 2 en 3 jaar oude Lambiek. En voor de 2017 Indulgence Botanik variant hebben ze een blond speciaalbier gebrouwen en een tijdje laten rijpen met een mengsel van 4 natuurlijke kruiden. vlierbloesem, engelwortel, kruidnagel en rozemarijn. Gebotteld in een champagnefles heeft dit bier een exclusief uiterlijk en status!
fun fact: De 2015 Indulgence versie was zó goed bevallen dat ‘ie nu in het vaste aanbod als Cuvée van de Keizer Whisky Infused verkrijgbaar is.

De beproeving

Het open maken van een champagnefles is altijd een mooi moment. Maar nog mooier als er potentieel heerlijk bier in zit in plaats van champagne, en je het kan delen met goed gezelschap. Een paar mooie glazen ingeschonken en het proeven van de Indulgence Botanik kon beginnen. Een wat troebel blond bier met een volle schuimkop stond voor me klaar, met een kruidige geur. De smaak is vervolgens niet veel anders dan de beschrijving: Een aangenaam stevig, en redelijk fris blond bier als basis. Bomvol kruiden die te proeven zijn. Het frisse en bloemige van de vlierbloesem, het lichte bittertje vermoedelijk van engelwortel en een scherp randje van kruidnagel en rozemarijn. Het bier is algemeen niet overdreven hoppig of bitter. Maar ik verdenk de engelwortel, misschien in combinatie met rozemarijn ervan om een plantenstempel in de smaak te zetten. Een klein beetje alsof je selderij eet, wat ik er minder in vind thuishoren. Misschien heeft het te maken met een stukje gewenning aan de bijzondere smaak. Maar we hebben de grote fles (helaas) gedeeld.