Seef • Beproeving #1 • Bierathlon.nl
47
post-template-default,single,single-post,postid-47,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Seef • Beproeving #1

beproeving-1-seef
Seef is een biertje dat nog niet zo heel lang geleden zijn comeback heeft gemaakt. Dit biertje is namelijk al steenoud, maar verdween naast vele anderen objecten in de Eerste wereldoorlog van de kaart. Toen ik afgelopen weekend in de kroeg was stond hij er gelukkig weer op! Tijd om te proeven dus.

Ondanks dat dit bier een hele tijd uit de verkoop is geweest, betekent het niet dat Seef maar een matig biertje is. In tegendeel: in de afgelopen vier jaar heeft dit bekende Antwerpse bier al zeven maal een gouden positie behaald. Niet alleen was dit bier in 2013, 2014 én in 2015 winnaar in de World Beer Awards, ook de World Beer Cup en de Global Craft Beer Awards hebben dit bier gekroond als beste blondje ter wereld. Wat we ook niet moeten vergeten is dat Seef in de 19e eeuw al één van de meest gedronken biersoorten in Antwerpen was. Dat belooft dus wat.

De eerste indruk

Het viel me direct op dat Seef vergezeld wordt door een niet zo gebruikelijk speciaalbierglas. Dit kaarsrechte glas zonder voet deed me namelijk denken aan het gebruikelijke vaasje dat bij een pilsener wordt aangeleverd. Seef schenkt door dit glas wel lekker in: het lijkt alsof je een gewoon biertje tapt. De eerste ontmoeting met Seef gaf mij daardoor de ‘pilsener feeling’, lekker met vrienden een biertje doen. En is hij op? Dan bestel je er toch gewoon nog een.

Toch is Seef meer dan een pilsener. Dit is niet alleen te zien aan het alcoholpercentage van 6,5%, maar ook aan de kleur van het bier. De troebele substantie geeft al aan dat het hier waarschijnlijk om een blond bier gaat, wat uiteindelijk zo blijkt. Toch heeft Seef niet een uitgesproken ‘blonde’ smaak. Ik vind hem een stuk lichter en verfrissender dan bijvoorbeeld een Leffe Blond. Daardoor is dit biertje perfect om te nuttigen in de warmte of na het harde werken, maar minder voor bij een maaltijd.

Wat vond ik er van?

Ik ben over het algemeen geen liefhebber van blonde bieren, omdat deze in het algemeen vaak wat hoppig zijn. Toch vind ik Seef erg lekker! Dit komt door de zachte en kruidige smaak, die in mijn ogen zelfs een beetje naar het witbier neigt. Is het het beste bier wat ik ooit gehad heb? Nee, dat niet. Wat mij betreft is dit bier een goed alternatief voor een normale pilsener of een witbier, gewoon voor op het terras. Mocht je een beginnende speciaalbierdrinker zijn, dan is Seef wel echt iets voor jou. Want eerlijk gezegd, met zijn milde maar frisse smaak is dit bier een typische ‘Seef’ choice.

Beoordeling:
beoordeling-7