Duivels bier • Beproeving #3 • Bierathlon.nl
99
post-template-default,single,single-post,postid-99,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Duivels bier • Beproeving #3

duivels-bierDuivels bier, de naam zorgt er misschien voor dat je dit biertje liever overslaat. Ja, ook ik zelf geef toe dat ik er een beetje huiverig voor was. Maar wie zegt dat het in de hel zwaar toeven is? Mij hoor je in ieder geval in de toekomst niet meer klagen wanneer je een flesje van dit donkere goedje voor mijn neus zet.

Het duivelse bier kreeg zijn bestaansrecht in 1883 toen hij voor het eerst in Halle (België) gebrouwen werd. Zijn donkerbruine, bijna zwarte kleur heeft hij gekregen door het ingrediënt gerstemout, dat in dit bier een hoofdrol speelt. Het is daarom ook niet echt verrassend als ik zeg dat Duivels bier een zwaar donker bier (met een alcoholpercentage van 8%) is. De kandijsuiker die voor de gerstemout als partner in crime fungeert zorgt er ook nog eens voor dat dit bier een zoete smaak krijgt. Ik denk: kom maar op met dat stukje hel!

De eerste indruk

Pam padadam pam pam pam paaaam! En… het etiket valt zwaar tegen. Het doet me een beetje denken aan het etiket van een Rochefort, welke een beetje matig is. Geen spannende duivels of vagevuren, maar gewoon papier met tekst. Wel typisch aan dit flesje is dat het eruit ziet zoals het in 1883 ook al werd geschonken. Afijn, never judge a beer by its label. Tijd voor een slok.

Duivels bier smaakt inderdaad als een zwaar biertje. Qua smaak is het een hele mond vol. Nostalgiegevoelens over haagse hopjes komen spontaan bovendrijven, terwijl er ook een licht rokerig smaakje in deze donkerbruine substantie te vinden is. En is dat nou chocola? Zoete smaken nemen de boventoon in dit Duivelse bier. Mocht je Gouden Carolus Classic lekker vinden en er nog wel een schepje smaak bovenop wil doen: pak nu je kans. Of, wacht tot de herfst. Ik gok namelijk dat hij dan, al drinkend bij de open haard, nog lekkerder is.

Wat vond ik er van?

“Oh sweet baby Jesus.” Dit bier is gemaakt voor mij. Doei hemel, ik stap per direct over naar de hel. Want daar hebben ze Duivels bier.  For your information, ik hou van zoete bieren. Dat ook nog eens gecombineerd met een rooksmaakje geeft voor mij de perfecte receptuur voor een goed biertje. Alhoewel het niet echt het seizoen is voor zo’n donkere smaakexplosie, ben ik toch van plan om Duivels bier binnenkort nóg eens te bestellen. Gewoon, omdat het kan.

Beoordeling:
beoordeling-9