Kasteel Donker • Beproeving #12 • Bierathlon.nl
216
post-template-default,single,single-post,postid-216,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Kasteel Donker • Beproeving #12

beproeving-12-kasteel-donker
In Emelgem, een klein rustiek dorpje op Belgisch grondgebied, staat Bierkasteel van Honsebrouck. Een kasteel vol met bier, dat is natuurlijk waar de athleten van dromen. Helaas moeten we daarvoor nog even doorsparen. Wat we in de tussentijd kunnen doen is de overheerlijke biertjes van dit kasteel stuk voor stuk proeven. Een feest waar wij geen nee tegen zeggen. Vandaag beginnen we met de eerste van deze serie: Kasteel Donker (en daarvoor hoefden we niet eens naar het betreffende kasteel toe, ideaal!).

Kasteel Donker is, zoals jullie al verwachten, een donker bier. Ik zal je vast zeggen, donkerder kom je hem waarschijnlijk niet eens tegen. Afijn, met een alcoholpercentage van 11% past deze donkere heer in het rijtje van quadrupels. Bedenk dus voor het openen waaraan je begint! Na het openen kun je niet meer terug en zal je een moutig biertje met toetsen van karamel, chocolade en koffie moeten ervaren.

Mijn eerste indruk

Het was een zoete zomeravond, met niet al te veel wind. Het eerste speciaalbiertje zat al achter mijn kiezen en ik had genoeg dorst gespaard voor een donkere verleider. Zonder na te denken haalde ik de Kasteel Donker uit de koelkast en voordat ik het wist was het al te laat. Ik ken de Kasteel Donker namelijk goed, hij maakt me vrolijker dan dat ik eigenlijk van plan ben. Ik ben echter geen ‘quitter’ en met eigenlijk niet zo veel tegenzin ben ik toch maar aan dit bier begonnen.

Wat mij tegemoet kwam was een mierzoete maar volle substantie, die bijna naar suikerstroop smaakt. De koffie en chocoladetoetsen werden bewaard voor de afterparty, die niet bepaald onplezant was. Een typische quadrupel dus. Niets meer en niet minder. Enne… Ergens doet hij me vaag denken aan de Urthel Samaranth.

Wat vind ik er van?

Het is 11 uur ‘s avonds. Na twee biertjes voel ik me al licht draaierig worden. Ja dames en heren, dit effect heeft Kasteel Donker op mij. Daarom is dit biertje qua smaak best prima, maar mocht je flink willen doordrinken dan raad ik je liever een ander biertje aan. Gewoon, in verband met veiligheidsredenen. Door zijn rijkelijk aanwezig zoetje vind ik de Kasteel Donker een prima alternatief voor een toetje. Op een donkere herfstdag. Lekker.

beoordeling-8