Lowlander Winter Ale • Beproeving #73 • Bierathlon.nl
1860
post-template-default,single,single-post,postid-1860,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Lowlander Winter Ale • Beproeving #73

Oh kom er eens kijken, wat er op de deurmat ligt. Het is de Winter Ale van Lowlander! Woohoo! Na drie vreugdedansjes vond Manon dat het haar taak was om dit kruidige drankje door de smaakpapillenmachine te laten ratelen. De Winter Ale bestaat namelijk niet alleen uit de gebruikelijke hoppen en mouten, maar ook uit kaneel, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en gember. Waren dat toevallig ook niet de kruiden die in speculaas zitten?

Jazeker!

Na de bekende koekjes vond Lowlander het tijd geworden om deze kruiden in een andere vorm te gieten: namelijk het oude vertrouwde flesje van de brouwer met een prachtig feestelijk etiket erop geplakt. Dat maakt het biertje erg geschikt om onder de kerstboom te leggen 😉 De vraag die nu resteert is: Is de inhoud van het flesje net zo spannend als de marketing die er omheen is gebouwd?

Lowlander Winter Ale: De beproeving

Bij het inschenken van de Winter Ale wordt de lucht gevuld met de aangename geur van Sinterklaas met een vleugje kerst. Een licht troebele bruine vloeistof met 6% alcohol stroomt het bijpassende Lowlander glas in. De toon is gezet, dames en heren. De verwachtingen stijgen tot het plafond, maar wacht. Wat is dat? Is het supergrover weer? Nee, het is de welbekende bitterflits! Lowlander is namelijk Lowlander niet als er geen speciale twist aan het bier is gegeven. De Winter Ale voelt vrij hoppig aan, en wordt nog een keer aangezwengeld met de pit van gember en nootmuskaat. Gelukkig functioneert de zachte smaak van de kruiden als een volwaardige tegenhanger. Aan balans daarom geen gebrek.

Maar wacht, er is meer!

Je ziet steeds vaker dat er meer aandacht wordt besteed aan de combinatie van bier en spijs. Ook hier heeft Lowlander op ingespeeld, zodat het acceptabel wordt om bier, en welgespecificeerd dit bier, tijdens het kerstdiner te nuttigen. We hebben helaas nog geen tijd gehad om de keukenprinses uit te hangen, maar omdat we de smaak van de Winter Ale nu kennen, kan ik een grove schatting maken dat deze gerechten prima bij het bier passen. Kersttip #2! – Check de recepten hier!

De conclusie

De Winter Ale van Lowlander is voor mij geen all-time favorite zoals de Poorter dat wel was, maar meer een bier voor een speciale gelegenheid. Daarbij is de smaak zo uniek dat de toegankelijkheid lichtelijk gebarricadeerd wordt. Voor de gevorderde speciaalbierdrinkers zou deze winterknaller van Lowlander een prachtig kerstgeschenk zijn die ook tijdens het kerstdiner succes heeft. Mocht je dat niet zijn, dan is rode wijn ook nog steeds een veilige, maar goede optie.