Gooische wit • Beproeving #43 • Bierathlon.nl
831
post-template-default,single,single-post,postid-831,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Gooische wit • Beproeving #43

 

gooische wit

 

Als rasechte Brabander heb ik het Gooi nooit begrepen. Zit je daar een beetje in je villa tussen de bushbush aan je mimosa te nippen als ontbijt (bevooroordeeld? beetje maar). Bier zou de laatste associatie zijn die ik zou toekennen aan dit stuk ‘fabulous’ aarde in Nederland. Misschien dat ik er daarom nooit kom. Toen ik echter een setje Gooische bieren cadeau kreeg, werd ik bijzonder aangenaam verrast. Het kán dus wel. Tijd om dit bier eens goed te beproeven.

Fabulous bier

Voor de duidelijkheid – De biergoden schonken mij de Gooische wit, Gooische Blond en Gooische bubbel. Alledrie luxueus maar simpel uitziende flesjes met gouden letters erop geprint. Dit is zo’n flesje waar je een piramide van vindt op de luxury fair. Zo’n flesje die champagnedrinkende huisvrouwen voor hun steenrijke manmens kopen. Zou het ook geschonken worden in flutes?

Wellicht. Wat ik wél weet is dat de Gooische bierbrouwerij meer doet dan alleen de rijken beschenken. Wajongers krijgen bij deze brouwerij een kans op de arbeidsmarkt door mee te helpen in het brouwproces. Daarnaast wordt er enkel gewerkt met biologische producten en duurzame materialen. We hebben hier niet te maken met een gezelschap hobbybrouwers die tijd over hebben, maar met mensen die keihard werken om uiteindelijk bier uit te tap te laten stromen. Een mooi initiatief dus.

De beproeving

Oke, mijn vooroordelen over dit bier rijzen de pan uit: tijd om daar verandering in te maken. De krachtige sis bij het openen voorspelt veel goeds. Ook bij het inschenken verraadt het bier dat er veel koolzuur in zit. Niet erg voor een witbier, vind ik zelf. Dankzij dat de Gooische wit een moutig karakter heeft, is het bier erg fris met een licht zoetje. Ver weg zijn er wat tinten van champagne te vinden. Met een alcoholpercentage van 5,5% kan ik niet veel aan dit bier opmerken.

Wat grappig is, is dat de Gooische wit smaakt zoals ik de Gooische bubbel verwacht had. Hij drinkt echter niet zo lekker door vanwege de grote hoeveelheid koolzuur. Samenvattend is de Gooische Wit een goede terrastopper voor de menschen die minder graag zoete biertjes drinken. En daarbij moet ik mijn woorden rectificeren: Hoewel ieder brouwt op z’n eigen manier, moet ik zeggen dat het Gooi en bier dus wél een goede combinatie kan zijn. En nee, om dit bier te waarderen hoef je echt geen rijke tatta te zijn. Cheers!