Grimbergen Dubbel • Beproeving #24 • Bierathlon.nl
439
post-template-default,single,single-post,postid-439,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Grimbergen Dubbel • Beproeving #24

beproeving-24-grimbergen-dubbel

Zo, en toen zat de vakantie er weer op. Heel Nederland, met uitzondering van de late vakantievierders, mag weer lekker aan de bak. Die gelegenheid willen wij natuurlijk niet missen! We pakten een ‘bak’ Grimbergen Dubbel, legden onszelf in een comfortabele positie op de loungeset en genoten nog even van het heerlijke nazomerzonnetje. Ons kritisch niveau steeg en al gauw waren ‘in the mood’ voor een beproeving.

Grimbergen dubbel, wat kan ik er van zeggen?

Attentie attentie, Grimbergen dubbel van 160 jaar wil graag opgehaald worden uit de ballenbak! Maar door wie? Door de vele verhuizingen en pleegouderwisselingen is het bier van Grimbergen in een kleine identiteitscrisis terecht gekomen. Want is het nou een bier van Heineken? Of van Grolsch? Of toch van Carlsberg? Ik snap er niks meer van. Gelukkig is de Grimbergen collectie, ongeacht hun familieproblemen, royaal verkrijgbaar in de supermarkten en de cafés. Dat is handig, want dan heb je altijd een lekker biertje op fietsafstand (mocht je toevallig spontaan zin krijgen in een lekker biertje). De vraag is: Zou je de Grimbergen moeten verkiezen boven andere bieren? Deze vraag wordt zeer snel beantwoord!

De belofte van de monniken

Zoals jullie waarschijnlijk al hadden geraden, is de Grimbergen Dubbel een dubbel biertje (Thank you captain obvious). Typische kenmerken van een dubbeltje is dat hij donker van kleur is en zoet van smaak is. Het alcoholpercentage is met 6,5% niet erg hoog, wat ook wel eens fijn is voor de morning-after kater. Volgens de officiele beschrijving bevat de Grimbergen Dubbel veel volheid (is dit überhaupt wel goed Nederlands?) en toetsen van karamel. Klinkt goed. Toch?

De beproeving

Tijdens de epische beproeving viel het me meteen op dat de Grimbergen Dubbel geen complex bier is. De afdronk en nasmaak is eigenlijk vrij neutraal. Dat geeft een tweede reden om de term ‘volheid’ niet te gebruiken. In tegendeel: het schuim is super fluffy en de textuur is ook zeker niet erg zwaar. Een easy-going dubbel biertje dus. De moutigheid kan ik als zeer prettig ervaren en naast karamel kan ik duidelijk koffie- en nootmuskaatsmaakjes identificeren.

Concluderend is de Grimbergen Dubbel dus even een tikje anders dan dat hij beloofd heeft. Jeetje, het klinkt zo bijna als een tinderdate. Ondanks er geen perfecte match was, hebben we, zo saampjes met zijn tweetjes, wél een gezellige avond gehad. Lekker casual. Misschien komt er nog wel eens een tweede date. Maar eerst even genieten van al het andere lekkers in de wereld.

beoordeling-6