Guinness Nitro IPA • Beproeving #85 • Bierathlon.nl
2194
post-template-default,single,single-post,postid-2194,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Guinness Nitro IPA • Beproeving #85


Aaaah Guinness, de wereldberoemde stout uit Dublin. Iedereen die ik ken heeft er wel een mening over, maar die mening valt altijd één van de twee kanten op: Je vindt het wel lekker, of helemaal niet. Waar normaal een grijs gebied van smaak ligt, is dat bij Guinness een ouderwetse weegschaal. Maar zoals minder misschien weten is dat Guinness ook andere biertjes brouwt. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook een Golden Ale en sinds kort een IPA!

Ja, echt waar. Google het maar, Guinness heeft een IPA. Misschien omdat ze toch een beetje met de tijd mee willen gaan of misschien om even te kijken hoe het bevalt. Wat de reden ook is, wij vinden hem interessant genoeg om te beproeven!

Speciaal in de supermarkt

Guinness Nitro IPA is gewoon te koop bij de supermarkt. Je kan hem van veraf al zien staan: naast de gewone Guinness valt hij behoorlijk op. Geheel in contrast is dit 0,5l blik wit en staat er met grote groene letters ‘IPA’ op, vergezeld met het originele logo natuurlijk. Toch zien we nog genoeg gelijkenissen. Zo is het balletje in het blik er nog steeds om de befaamde romige schuimkraag te creëren. En je krijgt nog steeds het voldaan beeld van hoe die romige schuimkraag langzaam opkomt en vormt als je de IPA uit het blik giet. Geen flauw idee hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, maar het is wel cool.

De beproeving

Maar dan de smaak – het allerbelangrijkste van het bier. Is Guinness een goede weg ingeslagen door deze IPA uit te brengen of moeten ze het gewoon houden bij waar ze goed in zijn: Stouts brouwen? Allereerst is het bier natuurlijk een stuk lichter dan de gewone Guinness, maar nog steeds wel donker oranje/licht bruin. Wat er best vreemd uitziet met zijn romige schuimkraag. Maar het smaakt echt naar een IPA! Het bier is licht en smaakt duidelijk naar hop. Daarnaast een klein bittertje, een citroentje en zelfs een piepklein gebrande mout aroma. Maar is het een goede IPA? Meh. Smaken zijn wat vlak, waterig en mist een beetje overtuiging ten opzichte van andere IPA’s. Nee, deze weegt niet op tegen betere bieren op de markt, of de gewone Guinness. Bij mij blijft de weegschaal toch nog echt naar de gewone Guinness vallen.