Mosaic Hop Explosion • Beproeving #25 • Bierathlon.nl
448
post-template-default,single,single-post,postid-448,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Mosaic Hop Explosion • Beproeving #25


Hop is een van de hoofd ingrediënten van bier. Deze plant is een klimop plant en komt hier in Nederland en België regelmatig in het wild voor, maar voor bier worden ze vaak in grote hopvelden geteeld door boeren. Vroeger werd er hop aan bier toegevoegd omdat het dan langer houdbaar is, tegenwoordig wordt het vooral gedaan voor de bittere smaak en het aroma. Aan het extract van hop wordt een rustgevende en slaapverwekkende werking toegeschreven, dat is dus de rede waarom je na een avondje stappen laveloos in je bed beland. Hop is dus blijkbaar erg belangrijk voor bier, maar hoeveel hop is genoeg? Dat gaan we testen in beproeving #25 met de Mosaic Hop Explosion van Brouwerij Kees.

Wie is Kees en wat wil hij laten exploderen?

Brouwerij Kees is een kersverse brouwerij (begonnen in 2015) in Middelburg, door, je raad het misschien al: Kees! Hoewel de brouwerijnaam niet erg creatief is, is het etiket van de Mosaic Hop Explosion erg kleurig met een moderne uitstraling. Hij valt daarom zeker op de rest van de biertjes die op het schap stonden. De ondertitel “An Indian Pale Ale right in your face!” was voor mij rede genoeg om het biertje mee te nemen en een goed thuisplekje te geven in mijn koelkast. Ondanks dat Kees pas net is begonnen met bier brouwen zien we ze toch regelmatig tevoorschijn komen op social media, wat ons verteld dat het een echt opkomend brouwerijtje is. Mosaic verwijst naar het soort hop wat er in het bier zit, hop verwijst naar het feit dat het hop is, en explosion wil denk ik zeggen dat er heul veul in zit.

Maar wat vond ik er van?

Bij het openmaken komt de geur van hop inderdaad al “right in your face!”. Het is een geur waar je neus van open gaat staan en ik overweeg het om te gebruiken als stoombad tegen verkoudheid. De smaak is ook erg hoppig, maar minder bitter dan ik had verwacht/gehoopt. Het is juist een klein beetje zoet en spicy, wat opzich prima aansluit bij een IPA en bij de hop smaak. De smaak geeft wel een kick en de nasmaak blijft lang prikkelen achter in je gehemelte. Manon zou dit bier een 4 geven, daarom is het maar goed dat ik deze beproeving doe.

beoordeling-7