'T Ei van de Duivel • Beproeving #78 • Bierathlon.nl
1977
post-template-default,single,single-post,postid-1977,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

‘T Ei van de Duivel • Beproeving #78


Het is mij een beetje onduidelijk hoe De Duivel en een Struisvogel een ei kunnen krijgen. Maar blijkbaar is Duvel en Brouwerij ‘t IJ het gelukt! Zij hebben de armen tezamen geslagen om ‘T Ei van de Duivel te creëren. Een biertje die in de categorie Black Rye IPA wordt gestopt. Niet overal verkrijgbaar maar gelukkig hebben wij er eentje kunnen bemachtigen via een Bierathlon fan. ‘Durf jij het aan?’ vraagt de website van Brouwerij ‘t IJ aan de Bierathleten. Met meer als een jaar bierblog training achter de rug durven wij het zeker aan! Bring the thunder!

Duvel en ‘T IJ

Nu zul je misschien denken: Wat heeft een rasechte Amsterdamse brouwerij nou te maken met Duvel? Zijn het vriendjes? Of hebben ze vroeger bij elkaar in de klas gezeten? Nee.. In 2015 heeft Duvel een flink aandeel gekocht van Brouwerij ‘t IJ. Waarschijnlijk om mee te snoepen met de, toen, snel groeiende speciaalbier-markt. Overigens was Brouwerij ‘t IJ niet de enige, maar Duvel heeft in die tijd ook nog een aantal Amerikaanse brouwerijtjes overgenomen. Toch mocht Brouwerij ‘t IJ zijn eigen ding blijven doen, en dat hebben ze zeker gedaan! Sindsdien is o.a. de Flink geboren en toegevoegd aan het standaard assortiment. Ook hebben ze en een heel leger aan gelegenheidsbieren gebrouwen.

De Beproeving

‘T Ei van de Duivel staat in de categorie Back Rye IPA, en als je het zo leest zou je denken dat het lijkt op een black IPA. Maar de smaak en geur van gebrand mout, die een black IPA zo bijzonder maakt, is bij dit biertje weinig van te merken. Als je het blind zou proeven zou het niet raar zijn als je voor een IPA gaat. Terwijl hij toch echt donkerbruin van kleur is. Maar de IPA kant van het biertje maakt veel goed. Matig bitter en prima bruisend. Erg overtuigende hopsmaken, dat is vast het aandeel van Duvel in dit brouwsel. Vleug mandarijn- en sinaasappelsmaak en andere tropische fruiten erbij, dat is vast het aandeel van Brouwerij ‘t IJ. Dat geeft vooral in de nasmaak een aangenaam zoete verassing.

Deze twee brouwerijen hebben een goede keuze gemaakt om met elkaar samen te werken. ‘T Ei van de Duivel is een lekker bier om casual op te drinken. Maar ik geloof dat als je er op let, dat je de samenwerking tussen Duvel en Brouwerij ‘t IJ kan proeven.