Zodiak IPA • Beproeving #75 • Bierathlon.nl
1921
post-template-default,single,single-post,postid-1921,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Zodiak IPA • Beproeving #75


Hallå! In Europa spannen België, Nederland en Duitsland wel de kroon als het gaat om bier en speciaalbier. Hoe verder we naar het zuiden gaan wordt wijn steeds populairder, maar hoe verder we naar het noorden gaan blijft bier toch wel in trek. Het schijnt dat ze in landen zoals Zweden ook fan zijn van speciaalbieren, Yeah, go Zweden! Kost daar wel een rib uit je lijf maar dan heb je ook wat, toch? Bij Bierathlon nemen we de proef op de som en gaan we dat beproeven. Deze beproeving gaat over de Zodiak IPA, een IPA uit Zweden!

Gebrouwen met dat ene kleine sleuteltje

Nee geintje natuurlijk, dit bier is niet gebrouwen met dat ene kleine sleuteltje. Maar med vete, havre & kornmalt, zoals het etiket beschrijft. Wat zoiets betekent als: met tarwe, haver en gerstemout. Gebrouwen door Brouwerij Omnipollo, die ondertussen een aanbod hebben waar je bang van wordt en internationaal verkrijgbaar zijn. Als je een beetje goed zoekt staan ze vast in de speciaalbierwinkel in de buurt. Verder staan er aliens, spaceshuttles en andere space objecten op het minimalistisch, maar aantrekkelijk etiket. Een stijl die de brouwerij doortrekt over zijn hele aanbod, vaak met één simpele opdruk, waardoor ze goed herkenbaar zijn. Fun fact: De doelgroep waar wij als Bierathlon ons op richten is uiteraard volwassen bierliefhebbers uit Nederland en België. Niet gek dat het gros van alle bezoekers hier ook vandaan komen. Maar in onze gehele Bierathlon carrière hebben we maarliefst 9 views uit Zweden mogen ontvangen. Skål!

De beproeving

De Zodiak IPA is lichtgeel van kleur met een mistig uiterlijk. Ik geloof dat het een winterdag in Zweden waarbij de zon door de wolken glittert representeert. De smaak begint fel met een snelle smaakexplosie van frisheid. Smaken van hop en citrus zijn duidelijk te proeven, samen met een vleug bitterheid maakt het een aangename ervaring. Maar dit is helaas van korte duur, de hoeveelheid smaak neemt daarna snel af. Frisheid maakt dan plaats voor de vete, havre & kornmalt. Wat resulteert in een beetje vlakke nasmaak van bitter en mout. Ik vond dit biertje niet heel erg overtuigend, en daarom krijgt het een 6. Maar ik ben benieuwd wat Omnipollo verder in hun assortiment heeft.