Jopen Klaagzang • Beproeving #89 • Bierathlon.nl
2363
post-template-default,single,single-post,postid-2363,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Jopen Klaagzang • Beproeving #89

Beproeving #89 - Jopen Klaagzang

Wat is het heeeheeeeeet… Hebben we een keer een zomer à la de Costa del Sol in ons gebruikelijk natte en koude kikkerlandje, is dit ook weer niet goed. Wij Nederlanders zijn gewoon ontzettend goed in klagen. Ik snap dat wel. Het is ook lekker om even te zeiken als de trein weer een paar minuten te laat is. Of om onszelf als slachtoffer te beschouwen als dat smeltende bolletje ijs zichzelf liever op de grond smijt dan in een glibberige slokdarm zichzelf naar de ondergang brengt. Ook de brouwers van Jopen kunnen deze ‘personality trait’ wel waarderen. Daarom brachten ze een ode aan de oneindige klaagzang: namelijk met het biertje ‘klaagzang’.

Even terug naar de werkelijkheid

Zoals de website van de Jopen brouwerij vermeldt, is ‘Klaagzang’ een toegankelijk, karaktervol blond bier met een alcoholpercentage van 4,5%. In dit bier zijn verschillende fruittonen terug te vinden, zoals die van meloen, citrus en perzik. Ook korianderzaad speelt een kleine rol in het smakenpallet van de Jopen Klaagzang. Wanneer je deze vloeistof in een bijpassend glas schenkt, wordt de body van het bier zichtbaar. De kleur: Heldergeel. Het schuim: Helderwit. De eerste geur hint naar hop. Interessant.

Valt er iets te klagen over de Jopen Klaagzang?

De vraag die ons allen in spanning houdt, is natuurlijk: valt er eigenlijk wel iets te klagen over de Jopen Klaagzang? Ik moet zeggen, de eerste indruk van dit bier is zeer positief. Klaagzang is fris met een comfortabel moutje in de achtergrond. De smaak van citrus en hop zet de toon, maar karakteristieken van meloen en perzik kon ik hier niet helemaal uit halen. In de plaats daarvan ontdekte ik een aangename zachte smaak die naar banaan neigde.

Het antwoord is daarom: nee. Ik heb eigenlijk niks te klagen over de Jopen Klaagzang. Dit blonde bier is zeer toegankelijk voor de beginnende bierdrinker, maar zal ook de doorgewinterde bierliefhebber interesseren. Of je nou van blonde biertjes houdt of liever een IPA bestelt, de Klaagzang zal zeker in de smaak vallen. Met het lage alcoholpercentage is het daarnaast ook nog eens interessant om een tweede uit de koelkast te vissen. Not bad, Jopen. Not bad at all. Zullen we daarom maar weer teruggaan naar het weer? Wanneer gaat het nou eindelijk weer eens een keer regenen?

Tip: Hoewel de Jopen Klaagzang volop aangeboden wordt bij speciaalzaken, heb ik ‘m ook al in een aantal filialen van Jumbo gespot voor een zacht prijsje. Kun je meteen afkoelen onder de airconditioning van de supermarkt.