Leffe Radieuse • Beproeving #26 • Bierathlon.nl
463
post-template-default,single,single-post,postid-463,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Leffe Radieuse • Beproeving #26

beproeving-26-leffe-radieuse

Het is oktober! Dat betekent dat we het aantal beproevingen weer wat op kunnen schroeven, want met dat koude weer hebben we de biertjes hard nodig. Oktober is dé maand van het bier, de bockbiertjes liggen weer volop in de winkels en de lederhosen met daarin hoopjes dronken mensen zwabberen ‘s nachts over straat. Redenen genoeg om daarom lekker niet over bockbiertjes te kletsen, er zijn namelijk een hoop andere biertjes die perfect bij dit herfstige seizoen horen.

Zie daarom hier, de beproeving van de Leffe Radieuse. Dit karamelkleurige biertje is onze derde slachtoffer in de Leffe serie. Denk je nu al: nounou, dat staat me nu al niet aan? Geen zorgen! We beproefden al eerder de Leffe Blond en de Leffe Tripel. Afijn, terug naar de Radieuse. Eerlijk gezegd vond ik dit biertje altijd maar een vreemde eend in de bijt. Want is het nou een fruitbier of niet? Het etiket roept een sterk vermoeden van wel, maar de echte bierliefhebbers weet dat je hiermee een schaap in wolfskleren naar binnen haalt (en ja, ik weet dat de uitdrukking andersom staat).

To fruitbier or not to fruitbier?

Om nog even duidelijkheid te scheppen: Leffe Radieuse is geen fruitbier. Het is een amber met een alcoholpercentage van maarliefst 8,2%. Een flinke jongen dus, voor dit type bier. Er wordt beloofd dat de Leffe Radieuse een erg complexe smaak heeft, waarin citrusvruchten en korianderzaadjes de hoofdtoon in voeren. Voor de fijnproevers zou daarom de Leffe Radieuse een waar feest moeten zijn. Is dit dan de ultieme test om er achter te komen of ik een echte fijnproever ben?

Slok één: Manon vindt dit bier wel smaakvol. Beetje zoetig, mooie nasmaak, ja prima. Deze positieve woorden maakten Geert nogal enthousiast en voor het weet stond het glas ook aan zijn mond. “Oeh, oeeeh.” Deze geheimtaal kon maar één ding betekenen: Manon heeft weer het betere bier uitgekozen. “Ik geef die van jou wel een 7 of een 8”, aldus Geert. Ja, nu heb je alles al verklapt.

De beproeving

Daarom is het nu mijn beurt om me te wagen aan de beproeving. Zoals ik al eerder zei, bevat de Leffe Radieuse een klein zoetje, zoals een typisch amberbiertje dit heeft. Het totale smakenpallet gaat echter verder dan dat. Ik proef hop, en ja, ook wel iets dat op sinaasappel lijkt. Geert kon dit beter verwoorden: “Er zijn twee pieken. De eerste is de zogenaamde bitterflits”. Hiermee bedoelt hij dat je voornamelijk hoppen proeft wanneer je dit biertje in je mond giet. De bitterflits vloeit over naar een zoete karamelsmaak en voordat je het weet is de bitterflits weer terug. Dit keer echter in een hoppig bittertje gepaard met een citrussmaak.

Leffe Radieuse: Het eindoordeel

Als frequent bierdrinker kan ik de Leffe Radieuse zeker waarderen, zelfs ondanks het feit dat hoppige bieren meestal langs mij af gaan. Dit lid van de Leffe familie is wellicht een ongebruikelijke keuze voor velen, maar wel een lekkere. Echt zo’n biertje die je altijd in de koelkast moet hebben staan, alleen maar om het aha gevoel weer te beleven wanneer je deze weer achter de grote witte deur terugvindt. Ben je geen fan van zwaardere en donkere bieren? Dan is dit bier zeker een goed alternatief voor de herfst.

beoordeling-7