Lowlander American Pale Ale • Beproeving #56 • Bierathlon.nl
1190
post-template-default,single,single-post,postid-1190,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Lowlander American Pale Ale • Beproeving #56

Lowlander heeft deze maand een nieuw biertje uitgebracht: De Lowlander American Pale Ale! Wij waren hiervan op de hoogte gebracht door Lowlander zelf, die hadden hoogstpersoonlijk een mailtje in onze inbox gestopt. Helaas konden we bij de heuse middag zelf niet aanwezig zijn. Toch kregen we via de flessenpost toch een exemplaar toegestuurd om eens te proeven. Laten we dat dan maar doen!

IPA, DIPA, APA???

We kennen allemaal de welbekende India Pale Ale (IPA). In tegenstelling tot wat sommige mensen denken komt dit bier uit Engeland, en niet uit India. Deze biersoort werd in de 18e eeuw gebrouwen voor lange zeiltochten naar India. Zo’n tocht duurte zo’n vijf maanden. Omdat het gewone bier niet zolang houdbaar gaven ze het een hoger alcoholpercentage en voegde ze er extra hop aan toe, zo werd de grondlegger van de IPA geboren. De laatste jaren zijn hier varianten op voortgekomen zoals onder andere de American Pale Ale, die Amerikaanse hop soorten gebruikt.

Nederlanders – ofwel de Lowlanders –

Wij Nederlanders pikte graag een graantje mee met deze kruidenhandel, en waren er nog goed in ook. Niet gek dat deze handelswaren ook hun weg gevonden hebben naar de andere liefde van de Nederlands: Bier! Het bedwingen van wereldzeeën en de overvloed aan kruiden en specerijen is voor Lowlander een grote inspiratiebron geweest voor hun biertjes. Zo ook hun American Pale Ale: Gebrouwen met bloedsinaasappel, grapefruit en sumak kruiden.

De beproeving

De American Pale Ale past rechtstreeks in het straatje met de rest van de Lowlanders (iets met epische etiketten). En zo vol en complex als het etiket is ook het bier. De Amerikaanse hoppen zijn samen met een citrus toon het eerste wat in de smaak opkomt. Maar na een tijdje laten zich ook een vleug tropische zoetheid en spicy kruiden doorschijnen in de smaak. Af en toe een wat vlakke opdronk, maar met een alcoholpercentage van 4,5% weten ze toch een smaakvolle body neer te zetten in dit bier. Kijk er niet van op als de spicy kruiden en de hop na een tijdje nog op je tong tintelen. Aanrader voor na een dag zwoegen in de zon om even tot rust te komen, of gewoon voor in de zon, of gewoon.