Lowlander Poorter • Beproeving #54 • Bierathlon.nl
1120
post-template-default,single,single-post,postid-1120,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Lowlander Poorter • Beproeving #54

lowlander-poorter

Weet je wat ik grappig vind? Mensen die een nét iets te hevig Brits accent hebben. Personen die geen waterfall zeggen, maar wooterfool *gniffel*. Blijkbaar is dat bij bier ook een ding – aangezien ik een een tijdje terug een porter spotte die net wat andere spellingsregels aanhield. De Lowlander Poooorter (lees dit woord met bijna afwezige r), kreeg met dit verhaal in mijn achterhoofd daarom een extra portie aandacht. Zonder ik bewust aan het handelen was, griste ik het bier uit het schap en nam ik ‘m mee naar huis.

Oke oke oke, eigenlijk waren er meer argumenten waarom ik de Lowlander Poorter meenam:
1. Als instagramjunkie volgden we Lowlander al op de voet en hadden ze bij ons al meerdere karmapunten gescoord.
2. Iets met epische etiketten.
3. Over epische etiketten gesproken, hierop stond dat deze porter tonen van vanille en zoethout bevat. Klingggg #nieuwschierigheidaan.

Lowlander Poorter – De beproeving

Koud? Mooi! Kroonkurk eraf en drinken maar. Meteen zat ik in die authentieke Ierse Guinnessy vibe. Ho, wacht. Lowlander is gewoon van Nederlands origine – vandaar ook de ‘Poorter’ in plaats van porter. Ah. Daar kwam de aap uit de mouw. Desalniettemin voelde ik de zoethoutsmaken en een comfort van vanille over mijn tong heen rollen. De Lowlander Poorter lijkt vrij zoet te zijn, maar wanneer er met wat meer aandacht geproefd wordt, lijkt er ergens een hartig randje te verschijnen. Typisch gevalletje ‘beetje vreemd maar wel lekker’.

Qua body valt de Lowlander Poorter ook niet tegen. Een mooi beige schuim siert het glas rijkelijk waar een donkerbruine emulsie onder schuilt. De textuur voelt een beetje waterig aan, maar doet absoluut geen afbreuk aan de smaak. Het geheel wordt afgemaakt met een subtiele rokerige smaak en aroma.

Dat smaakt naar meer.

Ongeacht de lof in de afgelopen driehonderd woorden heeft de Lowlander Poorter één groot minpunt: het is niet erg ruim beschikbaar. Soms zit ik wel eens in de kroeg en denk ik – verdorie, had ik nou maar de mogelijkheid om die Lowlander Poorter te bestellen! Nope. Tot nu toe ben ik slechts één horecagelegenheid in Noord-Brabant tegengekomen die dit biertje tijdelijk serveerde. Gemiste kans, want wat mij betreft is de Lowlander Poorter een biertje die in het ideale plaatje hoort van een avondje fancy ouwehoeren onder het genot van een bitterballetje.

Samengevat:

Gewoon lekker.

Bewaren

Bewaren

Bewaren