Nuts for chocolate • Beproeving #39 • Bierathlon.nl
754
post-template-default,single,single-post,postid-754,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Nuts for chocolate • Beproeving #39

nuts-for-chocolate
Bierliefhebbers, eekhoorns en andere knaagdieren opgelet: De volgende vierhonderd woorden gaan over nootjes. Nootjes zegt u? Dat is inderdaad best lekker bij bier. Nou, daarover gaan we het dus níet hebben. De volgende driehonderdzeventig woorden gaan namelijk over nootjes in je bier. Nootjes ín je bier zegt u? Maar die kun je niet begraven. Nee dat klopt. Wel opdrinken en een beproeving over schrijven. Daarom in deze editie van de beproeving: ‘NUTS FOR CHOCOLATE!’

Het bier van de vragen

Gaat het nou over nootjes of chocola? Is de brouwer nou Jopen of Odell Brewing? Is het etiket nou oranje of zwart? Zoveel vragen waarop hetzelfde antwoord op gegeven kan worden: het is namelijk allebei het geval. Nuts for Chocolate is namelijk een brouwsel dat ontstaan is uit een samenwerking van de Jopen brouwerij en Odell Brewing van Fort Collins (USA). Hoe dit bier precies ontstaan is, weet ik niet. Deze jongens moeten vast gedacht hebben: Hoe zou het smaken als je noten van noten en chocola toevoegt aan een blond biertje? Eigenlijk best een goede vraag. Daarom besloot ik om een nadere inspectie uit te voeren.

De beproeving

Eerst de standaard check: Nuts for Chocolate is dus een blond biertje met een alcoholpercentage van 7%. Voor het ‘nuts for chocolate’ effect hebben de brouwmeesters amandelen en cacao toegevoegd. Het resultaat zou een nootachtig en fruitig biertje zijn. Huh? Fruitig? Jep. Naast de typische chocoladesmaak geven cacaobonen namelijk ook een fruitig smaakje af die je zeker terug gaat proeven in dit bier.

Tijd om weer te focussen op de vraag: hoe smaakt een blond biertje met smaken van chocolade en noten? Het antwoord daarop is: het is echt zoals je het verwacht. Nuts for Chocolate heeft namelijk de bitterheid en smaak van een (ietwat moutig) blond biertje, waaraan een vleug amandelschaafsel in terugkomt. De chocola zit echter wat beter verstopt. Het bier geurt naar chocola, maar smaakt daar niet naar. De textuur geeft daarentegen wel weer hints dat er cacao in verwerkt zit: Nuts for Chocolate is erg romig voor een blond bier en geeft een vettig gevoel in de mond. Dit klinkt overigens minder prettig dan dat het is.

Eindoordeel

Is ‘Nuts for Chocolate’ net zo speciaal als de combinatie van brouwers die achter dit bier vinden? Nah. Is blond bier te combineren met nootjes en chocola? Nooouuu, eigenlijk wel. Het smaakt zelfs naar meer! En met meer bedoel ik dan: meer chocola en nootjes. Wanneer je daarom dit biertje koopt, vergeet dan ook niet een reep Tony’s Chocolonely puur amandel zeezout mee te nemen. En zorg er voor dat de eekhoorns daarvan weg blijven, want die beesten zijn niet te vertrouwen. Geniet er van!