Stoute Gijt • Beproeving #99 • Bierathlon.nl
2683
post-template-default,single,single-post,postid-2683,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Stoute Gijt • Beproeving #99


Bierathlon is bezig met een heuze bieropleiding! Door de bieropleiding van bierista leren we vanalles over bier: onder andere over het brouwproces, geschiedenis, serveren en bewaren, regelgeving en bier proeven natuurlijk! Bij de bieropleiding kregen we ook een setje praktijkopdrachten mee in de vorm van een 12-pack speciaalbier. Eens kijken of we er iets van geleerd hebben bij een van de speciaalbieren in het pack. De Stoute Gijt van brouwerij de Natte Gijt.

Oke, eerst de voorbereidingen. Eigenlijk hoort een Stout in een pint geschonken te worden. Maar aangezien Stoute Gijt een imperial stout is, wat betekend dat het bier meer aroma heeft en wat hoger in alcohol zit dan een normale stout lijkt het me verstandig om een algemener speciaalbierglas te pakken. In onze kast stond nog een tulpglas. Close enough, een schoon en droog tulpglas it is. Het glas schuin vasthouden en de fles in een vloeiende beweging inschenken, zonder dat de hals van de fles het glas raakt. Vervolgens serveren met logo’s naar de gast.

Zicht

Zeer donkerbruin van kleur met een bruine, volle romige schuimkraag. Even het bier snel tegen het licht houden leert ons dat het niet helemaal zwart van kleur is, maar heel donkerbruin.

Geur

Neus in het glas en korte haaltjes in je opnemen. Geuren van geroosterde mout, koffie en chocolade.

Smaak

En dan het leukste gedeelte: Smaak. Opdronk begint licht maar mondt uit in een zware smaak. Hartig in de vorm van gebrande mouten en bittersmaken van koffie komen dan erg naar boven. Wat minder te merken maar zeker aanwezig zijn smaken van chocolade. Volgens mij proefde ik ook een beetje peper in het bier, wat ik normaal een afknapper vindt. maar bij de Stoute Gijt was het erg subtiel en gaf het de smaak een beetje extra pit. Een intens bier met een intense smaak.