Uiltje Stoute Meisjes • Beproeving #17 • Bierathlon.nl
277
post-template-default,single,single-post,postid-277,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Uiltje Stoute Meisjes • Beproeving #17

beproeving-17-stoute-meisjes
Het was een druilerige zaterdagmiddag in Eindhoven. Omstanders dachten vast: Wat komt daar aan? Is het mega mindy? Is het supergrover? Nee het zijn de atleten! Omdat zij wederom te koppig waren om een jas mee te nemen, renden ze met een rotgang biercafé van Moll binnen om te schuilen voor het vloeibare goedje dat helaas geen bier is. Verdikkie, dachten de atleten. Nu moeten we wel een alcoholische versnapering verorberen. Twee minuten later stond de ‘Stoute Meisjes’ van Brouwerij het Uiltje voor mijn neus.

De eerste indruk

Het uitkiezen van een biertje was voor mij nog nooit zo simpel geweest. De stoute meisjes heeft namelijk een hoop elementen die ik leuk vind. Ten eerste kan het bier geclassificeerd worden als een ‘Oatmeal Stout’. Dat wil zeggen dat er haver aan het brouwsel is toegevoegd dat een ongekende zacht- en zoetheid aan het bier geeft. Oftewel in mijn ogen: het comfort van een lekker ontbijtje in de vorm van een biertje. TOP. Proberen! Daarnaast heeft Brouwerij het Uiltje mijn hart gestolen voordat ik ook maar één biertje van deze brouwers gedronken heb. Ja mensen, dat uiltje is een ware charmeur.

Toen ik wat research wilde doen over dit bier, blijkt dat Stoute Meisjes een limited edition bier van het Uiltje is. Wooh! Het nadeel hiervan is dat er geen officiële informatie te vinden is. Daardoor komt de smaakindicatie van dit bier volledig in mijn handen te liggen. Wat zeker is, is dat Stoute Meisjes 8% alcohol bevat. Betekent dit dat ik veel van de smaak mag verwachten? Ik hoop het.

Wat vind ik er van?

Omdat de Stoute Meisjes uit het vat werd geschonken, kreeg ik geen flesje of speciaal glas bij mijn bier. Jammer, maar begrijpelijk. Over naar het bier zelf dus! De substantie van Stoute Meisjes is wat dunner dan dat ik van een oatmeal stout had verwacht. Oke, interessant. Dit maakt tevens het ontbijtgehalte van dit bier lager, wat voor mij positief uitpakte: het avonduur kwam namelijk gevaarlijk dichtbij. Smaken van koffie en pure chocola stromen door mijn mond zoals een stout biertje dit hoort te doen. En ondanks de substantie niet erg dik is, kon ik geen azen vinden in de romigheid van Stoute Meisjes.

Terwijl de slokken vorderden, maakte ik een eindbalans op van Stoute Meisjes. Heeft brouwerij het Uiltje definitief mijn hart gestolen? Het antwoord is ja. Met Stoute Meisjes in je mond waan je in een ervaring van ultiem comfort dat perfect past bij een regenachtige middag. De smaken van dit bier zijn perfect uitgebalanceerd zodat je er uiteindelijk meer van wil en kunt drinken. Mag ik daarom een beroep doen op de benaming limited edition? Alsjeblieft?

beoordeling-9