St. Bernardus Tripel • Beproeving #16 • Bierathlon.nl
302
post-template-default,single,single-post,postid-302,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

St. Bernardus Tripel • Beproeving #16

Beproeving#16
Het weekend was in volle gang toen de atleten zich bij elkaar voegden om samen op pad te gaan. Het pad bracht ons naar het café in Uden, waar ze toevallig net een nieuwe speciaalbierkaart hadden! De atleten en fans hadden daar wel kaas van gegeten en namen plaats aan een hangtafel tussen het biljart en de bar. Na wat zachte blondjes was het tijd voor echt bier: Tripels! Dus mijn vinger liep langs de nieuwe speciaalbierkaart en mijn ogen viel op de St. Bernardus Tripel. Welbekend van zijn 6, 8 en 12 serie, maar voor mij minder bekend als tripel.

Noord, Oost, Westvleteren best?

Brouwerij St. Bernardus is ontstaan na de tweede wereldoorlog in samenwerking met Westvleteren (ja, DE Westvleteren, die bekend staan als het beste bier ter wereld). Een van de brouwmeesters van Westvleteren kwam naar Brouwerij St. Bernardus en nam het recept, de gist en de kennis van Westvleteren mee. Vanaf toen brouwde ze ook alleen onder de merknaam Westvleteren. Maar toen in 1992 een eind kwam aan die samenwerking bleven ze hetzelfde bier brouwen maar met een ander etiket, die nu verkrijgbaar is als St. Bernardus Abt 12. Ook zijn ze vanaf toen begonnen met hun eigen bieren te brouwen. Waaronder de tripel en even later witbier. Een veelbelovende geschiedenis, maar heeft dit ook invloed op de nieuwere brouwsels?

Wat vond ik ervan?

Ik moet eerlijk toegeven dat na die paar blondjes de hangtafel steeds lekkerder ging hangen en de after-dinner dip in volle gang was. Maar de St. Bernardus Tripel was hét biertje wat me weer energie gaf! Ik zit er zelfs aan te denken om dit te vervangen voor koffie. St. Bernardus Tripel is goudkleurig met een klein schuimlaagje, en best wel troebel, walsen dus! of laten staan, maar dat is sonde bij dit heerlijke goedje. Op het begin is de smaak mild, maar de afterparty is intens! Waarbij fris, moutig en bitter in een perfecte combinatie tevoorschijn komen en een feestje maken in je mond. Waarna jij ook zin krijgt in een feestje!

beoordeling-8