Chimay Wit • Beproeving #21 • Bierathlon.nl
334
post-template-default,single,single-post,postid-334,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Chimay Wit • Beproeving #21

beproeving-21-chimay-wit
Is het sjiemee? sjimai? giemai? (met een harde g of met zachte g?) Een kwestie waar velen over struikelen, zelfs de barman. Wat wel duidelijk is, is dat Chimay een serie trappisten neer heeft gezet waar je u tegen zegt. Vandaag in de beproeving: De witte.

De witte variant van Chimay is het jongste lid van de familie uit het gelijknamige dorpje in België. ‘Het’ zag het licht in 1966, maarliefst twaalf jaar later dan de blauwe Chimay en achttien jaar later dan de rode Chimay. Het biertje gedraagt zich ook echt als de jongste van het stel. Chimay wit heeft de lichtste kleur van het stel en kan het minst lang bewaard worden. De officiele naam van Chimay wit is trouwens Chimay blanche, maar omdat het bier vaak verward werd met een witbier is deze in 1996 omgevormd naar Chimay Tripel. Ra, ra, wat voor bier is het dus?

De eerste indruk

‘Oh, de witte is dus een tripel’. Ja beste lezers, stiekem wist ik dat niet. Maar hé, nu we hem toch hebben besteld kunnen we de tripel-ige smaak maar net zo goed omarmen. Tonen die volgens de commerciële omschrijving zouden overheersen zijn de ‘muscat’ en rozijnen. Na een korte googlesessie kon het wereldwijde web mij vertellen dat de muscat een druivensoort is. Interessant. Daarnaast is de Chimay wit gevoed met rijke hoppen en gist. Het alcoholpercentage is netjes en ligt op 8%.

De Chimay wit heeft een uitgesproken smaak. Zoals ik letterlijk uit mijn notities citeer: ‘Hij kickt in en ebt langzaam weg’. Deze kick heeft te maken met de frisse smaak die de smaakpapillen heel snel opnemen. Je proeft een zekere hopsmaak, maar deze overheerst niet in het geheel. De nasmaak is erg subtiel en neigt naar de droge kant toe.

Wat vind ik er van?

Nogmaals, ik ben geen fan van exploderende hopsmaken in mijn mond. Daarom is juist de Chimay wit een goede keuze voor mij als het om tripels gaat. Hoewel dit bier ontzettend fris is, heeft de brouwer de hoppen op de tweede rang gezet. Wat mij betreft is dit bier een prima alcoholische versnapering die bij een gezellige avond past. Superspeciaal? Nee. Lekker? jazeker.

beoordeling-8

P.S. Mocht je ook zo nieuwsgierig zijn naar de correcte uitspraak van Chimay, klik dan hier 🙂