Grolsch Kruidige Tripel • Beproeving #93 • Bierathlon.nl
2427
post-template-default,single,single-post,postid-2427,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Grolsch Kruidige Tripel • Beproeving #93


Grolsch Proefbrouwerij is de research and development afdeling van Grolsch. Een plek waar brouwmeester Marc Janssen recepten kan ontwikkelen, verfijnen en vernieuwen. Deze worden dan in kleine batches gebrouwen en verspreid over een aantal geselecteerde kroegen in Nederland en verzonden naar bier-proevers. Gelukkig stonden wij in het verzendlijstje en kregen we een exemplaar toegestuurd. Bedankt! Als dit dan bevalt gooien ze hem in de grote verkoop. In tegenstelling tot andere brouwsels reiken ze nu ook uit naar supermarkten! Waar JIJ hem ook tijdelijk kan inslaan! (wel eerst even lezen hoe die smaakt)

Plop!

De Kruidige Tripel wordt gepresenteerd in de oude vertrouwde beugelfles. Die mij verwelkomde met een aangename plop. Deze oude vertrouwde beugelfles gebruikt Grolsch al sinds 1897 en was toen revolutionair. In deze fles werd de kwaliteit van het bier bewaard en was gemakkelijk omdat je geen opener nodig had om hem open te maken. Maar toen de kroonkurk na de tweede wereldoorlog steeds populairder werd bleef Grolsch standvastig aan de beugelfles houden. Een beetje koppigheid was toen nodig om op te bouwen wat ze nu hebben: De beugelfles is hét icoon geworden van Grolsch.

Grolsch Wintertripel

Oke, terug naar de Grolsch Kruidige Tripel. Plop, glas, bier, proef. Meteen wordt duidelijk dat kruidig niet onder stoelen en banken geschoven wordt. Geur en smaak van kardemom en koriander voeren meteen de hoofdtoon in deze hartige tripel. Kruidnagel is ook een smaak die bij me opkomt. Dit bier doet me denken aan pas gekapt hout, en de open haard. Alsof je een dennenbos staat om te kappen met gemberthee. Iets wat zich onderscheidt van andere tripels. Een tripel die past bij de tijd om voor de knisperende vuurtje te zitten. Grolsch “Wintertripel” is misschien een betere beschrijving. Dit speciaalbier is oprecht een interessante tripel, lekker bij bescheiden gelegenheden. Daarom krijgt het van mij ook niet de volle punten. Het biertje wat je na de Grolsch Kruidige Tripel pakt, smaakt toch nét een beetje anders door de hevige overgang. Maar misschien heeft deze tripel ook een beetje koppigheid nodig om later een icoon te worden.