Grolsch Vatgerijpt Tripel • Beproeving #77 • Bierathlon.nl
1953
post-template-default,single,single-post,postid-1953,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Grolsch Vatgerijpt Tripel • Beproeving #77


Onze vrienden van de Grolsch Proefbrouwerij waren zo aardig om ons een kerstcadeautje te sturen! Halverwege vorig jaar opende Grolsch de deuren van haar Proefbrouwerij. De plek waar meesterbrouwer Marc Janssen en zijn collega’s van Grolsch nieuwe bieren ontwikkelen. Sindsdien hebben ze flink hun best gedaan en zijn er al meerdere bieren ontwikkeld. Waar wij als Bierathlon trots van mee mochten genieten. Deze bieren worden dan in o.a. de Grolsch Proeverij Café’s aangeboden, en als het aanslaat worden ze aan het vast assortiment toegevoegd. Zo is bijvoorbeeld de Weizen IPA van Grolsch nu overal in de supermarkten verkrijgbaar! Om de prestaties van de Grolsch Proefbrouwerij van afgelopen jaar te vieren ontvingen wij een Grolsch Vatgerijpt Tripel, hun meest bijzondere biertje so far!

Zullen we er eentje vatten?

Gerijpte bieren is afgelopen tijd een hele trend geworden, en dat zal in 2018 waarschijnlijk nog wel voortzetten. Bieren gerijpt in Bourbon of Whiskey vaten zijn super hip. Maar Marc Janssen heeft het bij dit bier iets anders aangepakt. Deze tripel heeft gelagerd in Sauternes vaten. Dit is een zoete witte dessertwijn uit Bordeux, Frankrijk. Als basis is hiervoor een fruitige tripel gebrouwen. Deze is als jong bier vers van de brouwerij in de witte wijnvaten gegaan waarna het vervolgens maanden heeft gegist en gerijpt. Daarna is het gebotteld en onder andere aan Bierathlon gegeven. Met een paraaf van Marc Janssen op de dop waren we erg verheugd deze te beproeven. Als je ons op Instagram volgt, kun je volgen welke bieren we nog meer hebben mogen ontvangen! Ook kun je onze Instagram Feed via Facebook bekijken.

De proeverij

Ingeschonken in het bijgeleverde glas bleek de Vagerijpt Tripel een vage donker oranje kleur te hebben. Hoewel het redelijk zoet ruikt, smaakt hij niet zo. De frisse en fruitige smaken van de tripel zijn in de opdronk zeker te merken, het deed mij denken aan smaken van appel, waarschijnlijk met meer fruitsoorten. Ook het rijpen heeft zijn werk gedaan en de zoete smaken van de witte wijn worden daarna aan het smaakpalet toegevoegd. Alleen op de smaak had ik stiekem gedacht dat het een droge witte wijn was, dus gelukkig is de zoetheid prima gebalanceerd. Afgesloten met een vleug zachte vanille op de afdronk. De Grolsch Vatgerijpt Tripel is complex en verfijnd, al moet je wel een klein beetje fan zijn van wijn om het te waarderen. Maar een waardige afsluiter van het afgelopen jaar!