Turf 'n Surf • Beproeving #49 • Bierathlon.nl
1072
post-template-default,single,single-post,postid-1072,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Turf ‘n Surf • Beproeving #49


Blij verrast door Manon werd ik met deze Turf ‘n Surf van Vandestreek bieren. Gebrouwen in Utrecht, gehaald bij de bierspecialist en uiteindelijk terecht gekomen in mijn koelkast. Het was net een paar dagen mooi weer geweest dus de gedachte van zomer, terrassen en met de zon op je hoofd genieten van speciaalbiertjes kwamen ten goede bij het zien van de Turf ‘n Surf. Het was net iets te koud om buiten te zitten, dus hadden we maar besloten om binnen bier te drinken en burgerlijke TV programma’s te kijken. Na het inschenken ging ik in mijn hoofd alle specificaties op een rijtje zetten:
Tripel, check. Net alcoholgehalte van 8,5% ✔. Licht gele kleur en een nette schuimkraag ✔. Flashy naam en etiket ✔. snufje zout ✔… eeh.. wacht even.. wat? Zout!?

Opzouten of inpeperen?

Wat waren de brouwers van Vandestreek bieren denkende? Bier met zout? Wie doet er nou zout bij zijn voedsel? Oke stiekem doen we dat best vaak, rustig aan Geert, het is maar zout. Als verklaring geeft Vandestreek aan dat het brouwen van een standaard tripel iets te saai is. Naast zout zou het ook fris, rokerig en fruitige tonen bevatten. Het resultaat is dit experiment. Het thema bij dit biertje is surfen, de zee en de golven.. alsof je dan nog niet genoeg zout in je gezicht gewaaid hebt gekregen. Vandestreek bieren zijn niet de enige die op dit idee kwamen. Gose, een biersoort oorspronkelijk uit Duitsland wordt ook gezout. Dit bijna uitgestorven bier-ras maakt tegenwoordig een voorzichtige herkomst. Hier deden ze dan af en toe wat zoetig bij om de smaak te compenseren, misschien was dit wel de inspiratie (of een goede hint geweest) voor de Turf ‘n Surf.

De beproeving

Eenmaal uitgeschonken in ons Leffe bierglas zag het er uit als een hele onschuldige tripel, goudgeel met een nette schuimkraag. En de smaak is precies zoals hij op het flesje staat beschreven. De fruitige tonen zijn zeker te merken. Het frisse rokerige is in de verte aanwezig maar zijn helaas bijna niet merkbaar. Maar helaas zijn moutig en zoutig wel sterk aanwezig in de smaak. Als je verwacht dat het zout zorgt voor een ‘scherp randje’ heb je het goed mis. Het smaakt alsof er twee shotglaasjes zeewater in je moutige bier zit. heeeeeeeeeeeel misschien is het voor sommige zoutliefhebbers binnen te houden als het 30ºC is met zoet water binnen handbereik. Maar dan heb IK liever een normaal pilsje, Schultenbrau ofzo.