Vedett Extra White • Beproeving #5 • Bierathlon.nl
131
post-template-default,single,single-post,postid-131,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Vedett Extra White • Beproeving #5

vedett extra white
Afgelopen vrijdag trotseerden Manon en kompanen wederom een zekere kroeg in Gemert (Noord-Brabant) om een avondje burgerlijk te gaan borrelen. De speciaalbieren vloeiden zoals gewoonlijk rijkelijk en daarmee ook de notities voor een nieuwe beproeving. Na een iets te hevige starter (ja sorry, hij was té lekker) was het tijd om even bij te komen. En hoe kan dat nou beter dan met een Vedett Extra White? Ik vertel je wat ik er van vind!

Wanneer blond bier me te bitter wordt (en geloof me, dat gebeurt behoorlijk vaak) grijp ik naar een witbiertje. En hoewel ik ze allemaal lekker vind, ben ik altijd op zoek naar de allerbeste. Vedett Extra White is in theorie de perfecte kandidaat. Met een alcoholpercentage van 4,6% drinkt deze ‘extra white’ lekker weg op zwoele zomerdagen. Of, zoals ik hem ervaren heb, op een lange terrasavond. De brouwer, Duvel Moortgat, classificeert de Vedett Extra White als een fris biertje met citrus & spice aroma’s. Alright marketingafdeling van Vedett, you already have my attention.

De eerste indruk

IJSBEREN. Als graphic design en beestjesfanaat word ik  errrrug vrolijk van het flesje en het bijpassende glas, dat bestaat uit gele en lichtblauwe tinten. Maar wacht. Biermerken zouden goed moeten zijn in bier maken en niet in grafisch ontwerp toch? Na dit realisatiemoment kregen mijn verwachtingen weer normale proporties en was ik klaar om de eerste slok te nemen.

Ondanks het lage alcoholgehalte voelt de Vedett Extra White aan als een stevig biertje met een klein bittertje. De overheersende smaak is het frisse citroenzuurtje dat in dit witbiertje is verwerkt. Jep, geen rare fratsen maar overduidelijk witbier. Eigenlijk smaakt het precies zoals je verwacht na het lezen van de omschrijving van Vedett zelf. Pluspunten voor self awareness, Vedett.

Wat vind ik er van?

Is de Vedett White het beste witbiertje ter wereld? Nee. Hoewel de smaak prima is, en ook wel ietsje onderscheidend van andere witbiertjes, kan ik geen tien voor dit bier geven. Er zijn namelijk nog véél meer witbiertjes die deze normering misschien wel verdienen. Vedett Extra White is wel een cool biertje om te drinken. Ik weet niet of dat komt door de hipsterstatus die mijn omgeving aan Vedett heeft gegeven of dat ik zelf gewoon een sucker ben voor mooie etiketten. De eindconclusie is daarom ook: leuk en lekker. That’s it.

beoordeling-8