Zundert • Beproeving #15 • Bierathlon.nl
237
post-template-default,single,single-post,postid-237,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Zundert • Beproeving #15

beproeving#15

Het weekend is weer afgelopen. De noeste arbeid is weer begonnen, en dat mag beloond worden! Dus plof op de bank, trek een biertje open en geniet van 301 woorden aan beproeving. Editie #15 gaat over Zundert! Een bijzonder Nederlands biertje dat verrassend genoeg gebrouwen wordt in Zundert! Ongelofelijk. Mogen we als Nederland trots zijn op dit biertje, of is het een slap aftreksel van de Belgische concurrentie?

Trappist

Zundert wordt gebrouwen In Trappistenbrouwerij de Kieviet. Zundert is een bijzonder Nederlands biertje, samen met LaTrappe zijn ze namelijk de enige trappistenbieren van Nederland. Om jezelf Trappistenbier te noemen moet je voldoen aan een aantal strenge regels en wordt je gecontroleerd door de trappisten-politie (internationale vereniging trappist). Als alles goed is krijg je een keurmerk en mag je feest vieren. Voor Zundert, en alle andere trappisten, betekend het dat er in ieder geval één monnik in de Trappistenbrouwerij rondloopt die iets te zeggen heeft over het bier. Omdat trappistenmonniken die dit mogen zeldzaam zijn, zijn trappistenbieren ook zeldzaam. Zundert is sinds december 2013 te verkrijgen, waardoor hij een van de jonkies is tussen tussen andere, oudere, trappistenbieren. Best cool toch? maar zal hij daarom ook goed smaken?

Wat vind ik ervan

Met zijn helder oranje/lichtbruine kleur is Zundert eigenlijk niet in een hokje te stoppen, maar het neigt naar Amber bier. Het goed gebalanceerd zoete en bittere body vult de meeste smaakpapillen in je mond op. Waarbij tinten van kruiden en karamel verantwoordelijk zijn voor het kleine zoetje. Een combinatie die bij mij wel in de ‘sweet spot’ viel. Met zijn 8.0% vol is hij goed te drinken en het aangenaam na prikkelen achter op je tong geeft het een prima drink-ervaring. De monnik in Trappistenbrouwerij de Kieviet blijkt gewoon een nuchtere Hollander te zijn, op grond van zijn brouwsel. Een prima bier, zonder rare fratsen!

beoordeling-7