Spekkoek • Beproeving #8 • Bierathlon.nl
172
post-template-default,single,single-post,postid-172,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Spekkoek • Beproeving #8

beproeving#8

In de categorie andere segmenten van Bierathlon, vandaag bij beproeving #8: Spekkoek! Omdat we naast onze bierpassie ook kunnen genieten van lekker eten en lekker eten maken kun je af en toe een beproeving over eten verwachten. Afgelopen weekend stond voor de atleten Paasdiner op het programma. Gewoon, omdat het kan. Een avond waarbij de atleten en een klein aantal fans bij elkaar komen om uitgebreid te dineren. Met de bedoeling dat we met z’n alle een geheel diner op tafel zouden krijgen namen de atleten het dessert in handen, na lang beraad en uren ervaring in de vorm van 24kitchen kijken viel de keuze op spekkoek!

Zit er vlees in?

Anders dan de naam suggereert zit in spekkoek (helaas) geen spek, en ook geen koekjes. Vreemde naam dan eigenlijk.. Wat er wel inzit zijn 2 klauwen eieren, bloem, één pot poedersuiker, één blok boter en heel veel kruiden. Stap 1 van spekkoek is het scheiden van alle eieren, niet met een zwaard of mes, maar met een plastic zeef. Stap 2 is om de eiwitten met een eetlepel poedersuiker te kloppen tot room (niet de eetlepel zelf kloppen, alleen de poedersuiker op de eetlepel). Stap 3 is het eigeel GOED kloppen met het blok boter. Als het eigeel goed geklopt is, klop je het nog langer totdat je vier keer een lamme arm hebt gehad. Wat je dan doet is de room, het geklopte eigeel en de bloem bij elkaar scheppen in een grote kom, waarna je het vervolgens weer verdeeld in twee kommen. Stap 4 is het toevoegen van kruiden: in de ene kom doe je de inhoud van een stokje vanille, en in de andere koekkruiden, nootmuskaat en mambalmgalmkruiden (weet ik veel hoe dat spul heet). Kardemom, Geert. Het heet kardemom. Het resultaat is één kom gele saus, en één kom bruine saus! Stap 5 is het opmaken en bakken van de spekkoek, en dat gaat op een speciale manier: Boter een springvorm in en schep de inhoud van twee eetlepels gele saus in de springvorm en doe dit 2,5 á 3 minuten in een voorverwarmde oven op grill stand, hier wordt de gele saus een dun laagje cake. Als de gele saus een dun laagje cake is doe je de inhoud van twee eetlepels bruine saus erin en doe dit ook 2,5 á 3 minuten in de oven. Herhaal dit tot alle saus op is.
Wij zijn niet verantwoordelijk voor als het recept niet precies klopt of als je per ongeluk je aanrecht in tweeën hebt gehakt met een zwaard.
Spekkoek-insta

Wat vonden wij ervan?

Het smaakte naar pepernoten en speculaas, wat goed past bij een cake. Zeker met het kaneel en vanille ijs smolt het goedje lekker weg in je mond. Ook ziet het er spectaculair uit. Duurt even, maar dan heb je ook wat.
beoordeling-7