Straffe Hendrik Heritage 2012 • Beproeving #94 • Bierathlon.nl
2450
post-template-default,single,single-post,postid-2450,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Straffe Hendrik Heritage 2012 • Beproeving #94

Straffe Hendrik Heritage 2012

En daar, kwam de fles uit de koelkast. Jaren geleden werd er een exemplaar van Straffe Hendrik Heritage 2012 aangeschaft als afstudeercadeau voor de één, nu was het tijd om de fles te ontkurken voor de ander. Daarom nu een feestelijke beproeving van een eigenlijk wel bijzonder biertje. Als je de berekening uitvoert (2018-2012 = ?) kom je namelijk op een rijpingsproces van 6 jaar uit. Wat doet zo’n proces met het bier? Aan ons te eer om dat te beleven.

Heritage 2012, het karakter

Allé zeg, alleen het openen van de fles was al een feestje zelf. Vrijwel direct ontsnapte een sterke zoete geur met hout- en nootachtige accenten. Bij het inschenken zag een licht troebele donkerbruine het licht. Hoopvol zagen we een bescheiden hoeveelheid beige schuim ontstaan, maar deze verdween binnen enkele seconden weer. Ach, als de smaak maar goed is. Volgens het etiket zou de Straffe Hendrik Heritage 2012 trouwens 11% alcohol bevatten. We kunnen echter niet inschatten of dat ook echt het geval was, omdat dit bier alweer een aantal jaren langer gerijpt heeft.

Biedt Straffe Hendrik een bier of beleving aan?

De grote vraag die ons bezig hield was: Hoe zou het bier nu smaken? Van enkele quadrupels is bekend dat de smaak meer naar port neigt naarmate de tijd dat het bier heeft gerijpt. De verwachtingen waren daarom hoog. Inmiddels weten we dat de Heritage 2012 niet zomaar een bier is, maar een beleving. We lichten dit graag toe met behulp van onze notities tijdens het proeven. Mond aan het glas en…

Gaan! In het begin gebeurt er eigenlijk nog niet zo veel. Een zachte smaak met toetsen van walnoot komt ons tegemoet. Maar dan. Enkele seconden laten is de smaak ontwikkeld tot een hoogtepunt. De bitters komen vrij, die er eigenlijk nog verrassend veel in zitten voor een quadrupel die al een paar jaar staat. Smaken van fruit mengen zich in de discussie. Rood fruit. Pruimen. Vijgen. Eikenhout. Wow.

Uiteindelijk smelten de smaken geleidelijk weg totdat er een licht bittere smaak met houtaccenten overblijft. De Heritage 2012 laat daarmee een aangename handafdruk achter. Fijn om je dan eindelijk te onmoeten.

Het eindoordeel

De rijping van dit bier maakt het interessant. Ten eerste heeft de Heritage 2012 al een jaar liggen rijpen in eikenhouten wijnvaten, wat het bier een authentiek karakter geeft. Anders dan dat bourbon barrel aged bier een prominente whiskysmaak achterlaat, is het eikenhout wat in dit rijpingsproces gebruikt is wat verder op de achtergrond te vinden. Daardoor komen de smaken van het bier zelf echt tot zijn recht. De Heritage 2012 blijft een echte quadrupel, maar heeft enkele karakteristieken van een goede wijn overgenomen. Daardoor blijven de smaken blijven heerlijk hangen. Daarom is de Straffe Hendrik Heritage 2012 een echte must voor de fijnproevers.